RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Deževice dobile i relikvije sveca po čijem vrelu su poznate

Napisano 03.09.2011. 10:03

Posjet - Kreševskoj župi Deževice darovane relikvije sv. Jakova Markijskog

Deževice dobile i relikvije sveca po čijem vrelu su poznate
 
Euharistijsko slavlje na vrelu sv. Jakova Markijskog u Deževicama predslavio je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić

Talijanski vjernici iz Monteprandonea, rodnog mjesta sv. Jakova Markijskog koji je nazvan Markijski po rodnoj pokrajini Marche, predvođeni samostanskim gvardijanom fra Marcom Buccolinijem i fra Lorenzom Turchijem te gradonačelnikom Stefanom Straccijem, donijeli su na dar župi Deževice relikvije ovog sveca, franjevca rođenog 1394. koji je bio i apostolski vizitator u Bosni te živio u spilji na području župe Deževice, doznajemo od don Slaviše Stavnjaka, deževičkog župnika.

Sv. Jakov Markijski umro je 1476. godine u Napulju, a tijelo mu je preneseno 2001. u svetište Gospe od milosti u Monteprandoneu. Prema riječima deževičkog župnika, euharistijsko slavlje na vrelu sv. Jakova Markijskog u Deževicama uz koncelebraciju nekolicine svećenika predslavio je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Ispred župne crkve Snježne Gospe krenula je svečana procesija uz molitvu krunice i pjesmu prema vrelu sv. Jakova, a svečeve relikvije nosio je kardinal Puljić.

- Ovo je dragocjen trenutak i osobito važan dan za ovu župu i za cijeli ovaj kraj te na osobit način za sve one koji hodočaste i mole zagovor sv. Jakova Markijskog, naglasio je ovom prilikom don Slaviša Stavnjak, zahvaljujući osobito vjernicima iz Italije. Kardinal Puljić na darovanim relikvijama posebno je zahvalio talijanskom gvardijanu fra Marcu naglasivši da su sveci na čovjekovu životnom putu putokaz k vječnosti.
- Taj putokaz je i sv. Jakov Markijski koji se časti na ovome mjestu jer je vjerno slijedio i živio poruku evanđelja, kazao je kardinal Puljić pozvavši sve okupljene na razmišljanje nad vlastitim životom.

Fra Marco Buccolini, gvardijan Franjevačkog samostana u Montepradoneu, potvrdio je kako se i u rodnom mjestu sv. Jakova Markijskog, po zagovoru ovog sveca, događaju mnoga čudesa u životima vjernika.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi