RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Djeca u tjedan dana izgubila od 2,5 do pet kilograma težine

Napisano 24.01.2013. 13:17

Kampovi - Mala škola zdravlja za djecu s povišenom težinom

Djeca u tjedan dana izgubila od 2,5 do pet kilograma težine

■ Djeca su smanjila tjelesnu težinu zahvaljujući pravilnoj prehrani i fizičkim aktivnostima, kazala je koordinatorica projekta
■ Cilj je da pretila djeca promjene način prehrane i životne navike

Liječnici već odavno ističu kako je problem pretilosti mališana zahvatio i prostor BiH. Tako su u nekim mjestima odlučili organizirati i škole te kampove kako bi djeci s viškom kilograma pomogli da izgube suvišne kilograme.

Prema pisanju portala Klix.ba, djeca povišene tjelesne težine iz svih krajeva Republike Srpske, koja su u proteklih deset dana u Tesliću sudjelovala u „Maloj školi zdravlja“, izgubila su od 2,5 do pet kilograma, a jedna djevojčica čak i sedam kilograma. Djeca su smanjila tjelesnu težinu, zahvaljujući pravilnoj prehrani i fizičkim aktivnostima, rekla je koordinatorica ovog projekta za prijedorsku regiju, pedijatrica-kardiolog Nada Rajlić.

U zimskom kampu u Tesliću boravilo je 91 dijete dobi od sedam do 14 godina iz banjolučke, bijeljinske, dobojske i prijedorske regije.

„Pretilost u svijetu ima epidemijski karakter, a BiH nema podatke o pretiloj djeci. Zato ovaj projekt, osim praćenja učinaka primarne prevencije čimbenika rizika kardiovaskularnih oboljenja daje i mogućnost prikupljanja i obrade tih podataka“, kazala je Rajlić. Ona je naglasila da je Svjetska zdravstvena organizacija još prije 50 godina uvrstila pretilost u bolesti i ona se od tada nalazi u međunarodnoj klasifikaciji oboljenja, iako većina ljudi, gojaznost ne smatra oboljenjem.

„Kod ove djece u pitanju je primarna gojaznost odnosno ona koja je posljedica nepravilne prehrane i fizičke neaktivnosti. Poznato je da svega pet posto djece s povišenom tjelesnom težinom ima sekundarnu pretilost, odnosno onu koja je prateća pojava nekog drugog oboljenja“, pojasnila je Rajlić. Ona je istaknula da je projekt „Mala škola zdravlja“ dugoročan i da mu je cilj da i pretila djeca i njihovi roditelji promijene način prehrane i životne navike i uvedu što više fizičke aktivnosti, a što manje televizora i računala, kako bi imali zdrav, kvalitetan i dug život.


Nema komentara

Anketa

Ustavi