RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Duhan, alkohol i automobili spasit će zdravstvo u Srpskoj?

Napisano 15.05.2013. 09:53
Duhan, alkohol i automobili spasit će zdravstvo u Srpskoj?

Resorni ministar tvrdi i da voditelji zdravstvenih ustanova, koji konstantno budu iznosili probleme, a ne budu imali rješenja, sigurno neće ostati na svojim pozicijama.

BANJA LUKA
 - Povećanje akcize na duhan i alkohol, predlaže se kao način za prikupljanje prihoda za zdravstvo u Republici Srpskoj, koje “grca” u dugovima i gubicima.

Entitetski ministar zdravlja i socijalne zaštite Slobodan Stanić potvrđuje kako trenutno najveći problem predstavljaju neuplaćeni doprinosi iz ranijeg razdoblja u visini od 50 milijuna KM, zbog čega se razmišlja i o uvođenju novog nameta prilikom osiguranja automobila.

Također, iz resornog ministarstva će tražiti i “vezanje” dijela poticaja u poljoprivredi za uplatu doprinosa koje u RS moraju uplaćivati i ratari, ali jedan broj, kako kaže Stanić, to ne radi.

-To bi u ovoj godini moglo biti u jednom kvartalu i cijelu iduću godinu, što bi na godišnjoj razini iznosilo oko 106 milijuna KM, rekao je Stanić nakon sastanka s direktorima zdravstvenih ustanova koje imenuje entitetska vlada.

Smanjiti troškove

One zdravstvene ustanove koje posluju negativno, ponovio je, moraju analizirati svoj rad i dati odgovore zašto je to tako te uvjerava da, iako zbog financijskih problema zdravstveni sustav funkcionira otežano, sve usluge se pružaju na zadovoljavajući način.

Resorni ministar tvrdi i da voditelji zdravstvenih ustanova, koji konstantno budu iznosili probleme, a ne budu imali rješenja, sigurno neće ostati na svojim pozicijama.

Direktor Fonda zdravstva RS-a Darko Tomaš tvrdi da se moraju smanjiti neracionalni troškovi, uz veće kontrole na svim nivoima.

U zdravstvenom sektoru RS-u najteže stanje je u bolnici Kasindol, čiji direktor Slavko Ždrale ponavlja da su gubici oko 33 milijuna KM, a sada su utvrđene smjernice kako smnjati potrošnju, ali ne na ušrb pacijenata.

Neke drugačije radnje

Sastanku o stanju u zdravstvu RS-a je nazočila i predsjednica Vlade Željka Cvijanović, koja je rekla da se od formiranja njezinog kabineta pokušavaju definirati određene stvari i utvrdi način kako se kretati dalje, svjesni situacije koja se odnosi na zdravstvo i zdravstveni sektor.
 
Dodala je da će aktivnosti Vlade, resornog ministarstva i Fonda zdravstvenog osiguranja ubuduće podrazumijevati neke drugačije radnje, s ciljem stabiliozitanja cjelokupnog zdravstvenog sustava.

Istaknula je kako su određene mjere već provedene, ali da će biti predložen paket mjera, bilo da je riječ o financiranju, ili statusnom pozicioniranju određenih komponenti.

Dnevno.ba 


Nema komentara

Anketa

Ustavi