RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Enver Buza umjesto na sudu zbog Uzdola na čelu Zavoda za geodeziju Federacije BiH

Napisano 03.05.2012. 11:30

Upozorenje - Stradalnici ukazali kako se sustavno niječu zločini u ratu

Enver Buza umjesto na sudu zbog Uzdola na čelu Zavoda za geodeziju Federacije BiH

► U presudi Halilović u Haagu Prozorski bataljun i zapovjednik Buza su najodgovorniji za masakr 41 Hrvata iz Uzdola
► Zločini nad Hrvatima predstavljeni kao osveta HVO-a?!


Federalne vlasti ne samo da ne prezaju od donošenja nezakonitih odluka, nego često u nedostatku kvalitetnih kadrova imenuju i osobe koje su u najmanju ruku sumnjive prošlosti, ili pak čije imenovanje u najmanju ruku predstavlja prst u oko pravdi. Jedan od tih je i slučaj ratnog zapovjednika Prozorskog bataljuna ABiH Envera Buze koji se smatra najodgovornijim za stravični zločin nad hrvatskim civilima i vojnicima u mjestu Uzdolu kod Jablanice.

Nagrada umjesto kazne

Buza se, prema odluci federalne aktualne Vlade, nalazi na čelu Zavoda za geodeziju i kartografiju Federacije BiH, javnog poduzeća koje je pravni sljednik dugo vremena poluilegalnog Geodetskog zavoda BiH koji je sumnjivim političkim dilovima ozakonjen kao federalna institucija. Ovoj instituciji federalna Vlada je dala tako širok djelokrug da se može usporediti s poslijeratnim trgovinama koje su mogle obavljati sve poslove obično pod nazivnikom 'uvoz, izvoz, svašta'.

No, puno problematičniji je sam Buza, čija je postrojba, makar po navodima iz prvostupanjske presude nekadašnjem zapovjedniku Armije BiH generalu Seferu Haliloviću Haagu, bila najodgovornija za masakr nad hrvatskim civilima i vojnicima u Uzdolu te kasnijem prikrivanju u izvješćima koja su poslana zapovjedništvu u Sarajevu.

Dokazi

Naime, u predmetu Halilović precizno se navode pojedinosti organiziranja napada protiv Hrvata i akcije Neretva 93. te sastanci koji su održani u tome smislu. Samostalni prozorski bataljun i njegovi pripadnici ističu se kao najodgovorniji za počinjeni masakr nad 41 hrvatskim vojnikom i civilom. Naložena je istraga, no zanimljivo je kako je izvješće kasnije predstavljeno na način da su Hrvati sami sebe poubijali.

I sam Halilović je u knjizi naveo da se tek nakon nekoliko dana od zločina saznalo da je Prozorski bataljun 'počinio neke nedopuštene radnje'. U izvješću Prozorskog bataljuna se navodi da je HVO postavio žene kao živi štit koje su, pak, ubijene od 'hrvatskih' projektila.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi