RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Europa bruji kako smo istisnuli Hrvate, ostali smo bez prijatelja

Napisano 24.04.2012. 11:43

Raskol u BiH - Čelnik SDA Sulejman Tihić okomio se na SDP i Željka Komšića

Europa bruji kako smo istisnuli Hrvate, ostali smo bez prijatelja

Koalicija SDP-SDA puca zbog Hrvata, ali i državnog proračuna zbog kojega su u ratu i u samom SDP-u

Bosni i Hercegovini prijeti nova politička kriza, ali razlozi ovaj put ne leže u međunacionalnom sučeljavanju, već u sve dubljem raskolu između SDP-a i SDA, stranaka koje su dobile većinsku potporu bošnjačkog biračkog tijela. Samo nekoliko mjeseci od formiranja vlade na državnoj razini, odnosi između SDP-a i SDA dovedeni su do točke u kojoj obje strane otvoreno najavljuju mogućnost raskida koalicije.

SDA se usprotivila donošenju restriktivnog državnog proračuna, na kojem posebno inzistiraju srpske stranke u vladajućoj koaliciji. Čelnik SDA Sulejman Tihić poručio je da takav proračun državu gura u „invalidska kolica“. Osim toga, Tihić je Lagumdžiji prigovorio i zbog inzistiranja na tome da se vlast u Federaciji BiH formira bez dvaju HDZ-a.
- Pravljenje koalicije s marginalnim hrvatskim strankama u javnosti je izazvalo buru negodovanja, ne samo kod nas već i u Hrvatskoj. Na kraju se ta percepcija formiranja vlasti u Federaciji preselila i u Bruxelles - ustvrdio je Tihić, prigovorivši SDP-u i zbog kandidiranja Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

S druge strane, SDP je odgovorio da će raskinuti koaliciju sa SDA optuživši ih za kriminal, lošu privatizaciju i sve drugo što se u BiH događalo u poslijeratnom periodu. No, još veći problem za SDP sve je otvoreniji sukob između Zlatka Lagumdžije i Željka Komšića. Nakon što je nedavno zaprijetio ostavkom na sve funkcije u SDP-u, Komšić je sada najavio da kao član Predsjedništva BiH, suprotno stavovima svoje stranke, neće podržati prihvaćanje državnog proračuna.

| VL |


Nema komentara

Anketa

Ustavi