RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Glavni cilj - dovesti vodu do svakog kućanstva

Napisano 25.10.2012. 16:27

Posušje - Voda već stoljećima život znači

Glavni cilj - dovesti vodu do svakog kućanstva

Teško je graditi kuće na selu i širiti obitelj ako nema vode

Posušje je grad koji je brzo rastao i tako narastao na više od šest tisuća stanovnika, a cijela općina ima oko 17 tisuća žitelja. Grad podno Radovnja se proširio, ali sela su opustjela.

Strategija razvitka

Problem je što ponegdje nema škole, trgovine, niti jedne male tvrtke za nove obitelji. Nema ni vode pa se zbog toga većina odselila u grad, gdje također nedostaju kapitalni objekti pa i kanalizacijski sustav te prečistač vode za piće iz jezera na Tribistovu koje spašava vječitu posušku žeđ. Mnogi se pitaju hoće li Posušje dobiti vodu i na selima i koliko će dugo čekati, posebice razvijeno Rakitno, ali i Gradac, Vir, Zagorje.

Projekti su unutar strategije razvitka čine prioritet, a posebice kanalizacijski sustav koji je jedan od ključnih objekata i na razini ZHŽ-a, ali i Federacije BiH. Među prvim i najvažnijim zadaćama posuške vlasti je dovršetak uređaja za pročišćavanje vode za piće te cjevovoda do vodospreme „Gradac“, potom transporta od Vinjana do Virske Sutine i Zagorja. S tim ciljem je projekt primarnog vodoopskrbnog sustava u Rakitnu te gradnja vodosprema Vlašani i Vir. Voda se isporučuje u susjednu Dalmaciju, imotske Vinjane i surađuje se sa SDŽ-om i Hrvatskim vodama.

Veliko ulaganje

Kanalizacijski sustav je prva zadaća s velikim ulaganjem koje iznosi više od 15 milijuna KM. No, neće se stati, nego uporno tražiti financiranje s viših razina - kreditima, grantovima te ino ulagača.
Ti projekti pokrenut će posuško gospodarstvo i oživjeti posuška sela koja se gase.


Nema komentara

Anketa

Ustavi