RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Glavni odbor SDA u sjeni unutrašnjih sukoba

Napisano 22.10.2011. 11:44

Glavni odbor SDA u sjeni unutrašnjih sukoba
 
Pobune u Sarajevu, Tuzli i srednjoj Bosni

■ Amir Fazlić na meti Tihića i Središnjice
■ Selman namjerava izigrati sve
■ Uzdrmana vrhuška Stranke demokratske akcije (SDA) danas će se okupiti na sjednici Glavnog odbora u sjeni dubokih sukoba i nesuglasica unutar stranke

Raskol u sarajevskom ogranku još se produbio, nakon što je najavljeno uvođenje nekoliko povjerenstava u općinske odbore koji su dali podršku smijenjenom predsjedniku Županijskog odbora SDA Sarajevo Abdulharisu Šeti.

„Aktivna" glavobolja

Kako saznajemo, sve je više nezadovoljnika političkim igrama Središnjice i postoji opravdana bojazan da bi svi ti sukobi mogli isplivati na površinu na današnjoj sjednici Glavnog odbora. Posebno formirana paralelna struktura „Aktiv" zadaje velike glavobolje stranačkom
čelništvu u Sarajevu.
No, nije glavni grad jedini problem predsjedniku Sulejmanu Tihiću i njegovom zamjeniku Asimu Sarajliću. Tinjajući sukob u tuzlanskom ogranku, kako saznajemo, doživljava ovih dana svoju kulminaciju u pokušaju uklanjanja i Amira Fazlića, čelnika ŽO Tuzla.
Fazlić je u nemilost stranačkom šefu došao nakon što se pobunio zbog tretmana kadrova iz TŽ prilikom formiranja vlasti na razini FBiH. Stvari su se pogoršale pri imenovanju direktora UKC-a Tuzla, za kojeg je Tihić želio postaviti svog dugogodišnjeg prijatelja dr. Midhata Tabakovića. Sugerirao mu je da imenovanje direktora ostavi redovnoj zakonskoj proceduri.

Blokirana vlast

Tihić je na tu sugestiju, kažu, verbalno i pristao, ali je, po već poznatom receptu osvete prema svima koji mu nisu slijepo pokorni, krenuo na Fazlićevo rušenje iz baze. Ali, neće ići lako. Kako saznajemo, samo tri člana Izvršnog odbora ŽO iz Tuzle stala su na Tihićevu stranu, pa se očekuje reakcija Središnjice.
Stvari su dodatno pogoršane i u ŽO SDA u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, gdje se, također, uskoro uvodi povjerenstvo, a smjenjuje Salko Sokolović. Posebno se zaoštrilo i u travničkoj SDA, gdje je Salko Selman otkazao poslušnost Tihiću i blokirao uspostavu županijske vlasti.
Naši izvori navode da Selman planira izigrati kako SDP i HDZ tako i svog stranačkog šefa. Sve to bi danas moglo biti predmetom žestokih rasprava na Glavnom odboru, ali nije isključeno da Tihić sve pokuša zataškati i nakon toga krenuti s ekspresnim uklanjanjem poslušnika u poznatom maniru.

Šeta odbio Vlahovljakovu stolicu

Kako saznajemo, Sarajlić i Tihić problem su u Sarajevu pokušali riješiti nudeći Šeti mjesto generalnog direktora „Energoinvesta", s kojeg planiraju skinuti Džemaila Vlahovljaka. Čak je Sarajlić pismeno predložio Šetu glavnom kadroviku Adilu Osmanoviću. No, Šeta je, kako saznajemo, glatko odbio ponudu videći u njoj pokušaj trgovine i dajući do znanja Tihiću da će biti tvrd orah. Istovremeno, za njegovo mjesto u ŽO utrkuju se Nedžad Ajnadžić, Denis Zvizdić i Nedžad Koldžo. Nijedan od njih, kako sada stvari stoje, nema dovoljnu potporu u općinskim odborima, pa će se vrlo teško domoći pozicije.

| Avaz | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi