RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvati čekaju pomoć za povratak u Doboj

Napisano 14.04.2012. 20:06

To je i uvjet da bi se prijeratni stanovnici vratili u ranija mjesta življenja, a najviše zahtjeva podnijeli su nekadašnji stanovnici naselja Johovac, Komarica, Foča, Vranduk, Bukovac, Veliki Prnjavor, Dragalovci i Prisade.

Osim obnove kuće neophodno je da im se popravi ili izgradi neophodna infrastruktura.

Nedovoljna sredstva u lokalnom i entitetskom proračunu su stalni problem povratnika.

"Puno očekujemo od donatorske konferencije i kredita od kojeg bi i RS trebala dobiti oko 110 milijuna maraka. Onda će tek biti prostora za pravi, održivi, povratak", smatra Luka Miloš, predsjednik Mjesne zajednice Komarica.

U ovoj godini u proračunu RS-a za povratak Hrvata u taj bh. entitet planirano je 170.000 maraka.

Kada je u pitanju općina Doboj, povratnicima Hrvatima pokušat će osigurati asfaltiranje cesta i popraviti elektromrežu.

"Još se čeka na to kolika će biti sredstva Republike Hrvatske, s obzirom na situaciju koja je kod njih. I na razini BiH još nisu definirana raspoloživa sredstva", kaže Zdravko Petrović, predsjednik Skupštine općine Doboj, uz tvrdnju da će ta lokalna zajednica pomoći povratnicima kao što je to činila i ranije.

Da Hrvatska ima razumijevanja za potrebe povratnika te da podstiče povratak i sudjeluje u projektima obnove, donacijama građevinskog materijala, potvrdila je i generalna konzulica Republike Hrvatske sa sjedištem u Banjoj Luci Dunja Jevak prilikom nedavnog posjeta povratnicima u dobojskoj općini.

"Postoji razumijevanje za proces povratka na područje općine Doboj. Ljudi su sve više zainteresirani za povratak u predratne domove i na tome se radi, a postoji dosta toga što se u infrastrukturi mora napraviti", kaže Jevak.

Uz to je neophodan i veći angažman u zapošljavanju povratnika jer samo tako oni koji se vrate imat će od čega živjeti.

| RPŽ/F | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi