RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvati protiv zakona o koridoru Vc

Napisano 18.05.2012. 10:08

Dom naroda Parlamenta FBIH

Hrvati protiv zakona o koridoru Vc

Osim o zakonu o koridoru Vc i o oduzimanju nelegalno stečene imovine, raspravljalo se o zakonu o lijekovima, izmjenama zakona o Agenciji za privatizaciju, financijskoj konsolidaciji rudnika uglja...

Delegati iz reda hrvatskog naroda na jučerašnjoj sjednici najavili su pokretanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog prijedloga zakona o koridoru Vc, nakon što nije prihvaćen prijedlog delegata Radoja Vidovića da se spomenuti prijedlog zakona povuče sa dnevnog reda.

On tvrdi da se predloženim zakonom iz odlučivanja o trasama koridora Vc isključuju lokalne zajednice kuda je planirano da autocesta prolazi, te centralizira uloga FBiH.

Vitalni interes Hrvata

Enver Bijedić, federalni ministar prometa i komunikacija, pojasnio je u uvodnom izlaganju da je dosad izgubljeno mnogo vremena u izgradnji koridora, te da je nova građevinska sezona na početku, pa bi usvajanje ovog zakona bilo od koristi. Istakao je da se predloženim zakonom propisuje pretvorba zemljišta u građevinsko, bolje reguliraju imovinskopravni odnosi, ali i dobiva neophodan pravni okvir za privlačenje investicija na ovom projektu. Šef Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda Radoje Vidović je rekao da prijedlog zakona o koridoru Vc derogira ustavni poredak u oblasti prostornog uređenja.

- Ovaj zakon je oduzimanje ovlasti općinama u prostornom planiranju i korištenju zemljišta, oduzimanje ovlasti županijama. Njime se omogućava Vladi da samo ona daje suglasnosti za izgradnju objekata bilo gdje. Ako se usvoji ovaj zakon, to će biti presedan i Vlada će tako moći odlučiti da brza cesta ide sredinom Viteza ili Travnika a da se za to ne pitaju ni Vitez ni Travnik. Nisam siguran da će se ovakav zakon moći provesti na terenu, kazao je Vidović.

Zato su iz Kluba Hrvata zatražili da se o ovom zakonu glasa po pitanju vitalnog nacionalnog interesa, što znači da će za njegovo usvajanje biti neophodno dobiti većinu glasova svakog od klubova u Domu. Ukoliko se ta većina ne osigura, pokreće se proces o ocjeni povrede vitalnog nacionalnog interesa Hrvata pred Ustavnim sudom FBiH.

Vidovića je podržao i kolega iz Kluba Josip Perić, koji je također bio za to da se spomenuti prijedlog zakona skine s dnevnog reda, te je podsjetio da nikad nije održana odavno dogovorena tematska sjednica Parlamenta FBiH o koridoru Vc. Perić je upitao kome je stalo da se ova problematika ne tretira transparentno. Aner Žuljević je, pak, rekao da je taj zakon izuzetno kvalitetan, da se njime krate problematične procedure, istakavši da je ovaj zakon strateški kad je u pitanju zapošljavanje.

Troskok umjesto USKOK-a

Za razliku od rasprave u Predstavničkom domu, delegati Doma naroda vodili su uglavnom umjerenu diskusiju o Nacrtu zakona o oduzimanju imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom i prekršajem. To je zakon kojim se, između ostalog, kako je pojasnio ministar pravde Zoran Mikulić, predviđa oduzimanje imovinske koristi pribavljene najtežim oblicima kaznenih djela gospodarskog i organiziranog kriminala, korupcije, zloporabom opojnih droga i drugih teških kaznenih djela iz kojih proističe nezakonita imovinska korist.

Zakonom se predviđa i oduzimanje imovinske koristi pribavljene prekršajima, ali i uređuje upravljanje privremeno i trajno oduzetom imovinskom koristi kroz formiranje agencije za upravljanje sa sjedištem u Sarajevu.

- Ovo je samo jedan od načina na koji se Vlada namjerava upustiti u borbu protiv kriminala i korupcije. Trenutačno se radi na formiranju posebnog odjela u tužiteljstvu, po uzoru na hrvatski USKOK, mada bi nama trebao troskok, rekao federalni premijer Nermin Nikšić.

On je naglasio da je najbitnija podrška Parlamenta FBiH ovom zakonu, te da je svaka dobronamjerna primjedba dobrodošla. Zakon treba biti poslat u javnu raspravu. Jučerašnja sjednica prekinuta je nakon rasprave o Nacrtu zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine, a još nisu određeni termini kada će biti nastavak i glasovanje.

| Oslobođenje | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi