RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvati središnje Bosne sve više piju iznimno dobra hercegovačka vina

Napisano 22.06.2011. 09:44

Središnja Bosna

Hrvati središnje Bosne sve više piju iznimno dobra hercegovačka vina

■ Hercegovcima je već nuđeno da zasade vinograde u središnjoj Bosni
■ U vinu je istina jer ono posljednjih godina istinski povezuje Hrvate Hercegovine i središnje Bosne

Hrvati središnje Bosne sve više piju vina, i to kvalitetna hercegovačka, umjesto rakije i piva. Poznati širokobriješki vinar Bože Pinjuh čak je dobio ponudu i besplatnu parcelu da zasadi prvi hercegovački vinograd u središnjoj Bosni. Promocije hercegovačkih vina prave su fešte u središnjoj Bosni. U vinu je istina jer ono zaista povezuje Hrvate Hercegovine i središnje Bosne.
«Mi sadimo žilavku i vranac i pjevamo gangu i bećarac». Tako su pjevali ljubitelji hercegovačkih vina na promociji vina iz podruma Pinjuh-Grgica poznatog vinara Bože Pinjuha iz Širokog Brijega. Istina pjevale su se na fešti i bosanske narodne izvorne pjesme pa i domoljubne iz susjedne Hrvatske. Feštu kojoj je domaći bio Dejan Kovač iz Viteza, inače mlađi ugostitelj, začinile su lašvanske tamburice, poznati glazbeni sastav koji nije dobio ime po lašvanskoj dolini nego po tome što je njihov današnji član Dragan Bodulović prije nego što će i osnovati skupinu svoju tamburicu bacio u rijeku Lašvu.

Hercegovačka vina već jednu deceniju prisutna su na tržištu središnje Bosne.
- Neobično mi je drago kada dođem u središnju Bosnu kod svojih prijatelja Slobodana Ćurka, Dejana Kovača i drugih jer se iz našeg prijateljstva rodio i jedan mali biznis. Već nekoliko godina vina iz moga podruma piju se ovdje u Bosni. Istina, imam i svoje kooperante, ali se uvijek trudim ponuditi najbolju kvalitetu tržištu», kaže nam Pinjuh.

Slobodan Ćurak, poznati travnički ugostitelj, već godinama uspješno surađuje s Božom.
- Božo je prije svega dobar čovjek. Ima i dobra vina pa kada treba napraviti posao, onda je to na zadnjem mjestu. Na prvom je druženje, poštovanje, prijateljstvo, pjesma - bila ona bosanska ili hercegovačka. Ovdje se svi osjećamo kao jedan velika obitelj», kaže nam Slobodan.
- Već su mi ovdje nudili da zasadim vinograd našom hercegovačkom lozom. Nisam odbio ponudu, vidjet ću kako to izvesti. Bio bi to neviđeni događaj da Hercegovac sadi lozu u Bosni. Ali zašto i to ne pokušati, kaže Božo.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi