RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hrvatski povratnici ogorčeni zbog obustave pomoći

Napisano 15.05.2012. 10:00

Hrvatski povratnici ogorčeni zbog obustave pomoći

Zaustavljene donacije Vlade Hrvatske za obnovu kuća

Povratnici s problemima s donacijama upoznali i predsjednika Hrvatske Ivu Josipovića

Program pomoći Vlade Republike Hrvatske za obnovu porušenih domova hrvatskim povratnicima u BiH već dvije godine potpuno je zaustavljen, saznaje „Avaz“. Potvrdili su nam to hrvatski povratnici u Vareš, kazavši da godinama čekaju na obnovu kuća zbog nepostojanja dogovora dvije vlade.

Čedomir Jurkić iz Vareša priča za „Avaz“ da je osam godina čekao na donaciju, a kada mu je odobrena prije više od dvije godine, projekt pomoći je zaustavljen.
- Još prije dvije i po godine potpisao sam aplikaciju za pomoć Vlade Hrvatske u građevinskom materijalu, ali do danas ništa nisam dobio. Sve je stalo nakon što je iz Ministarstva financija BiH 2010. rečeno da se na donacije mora plaćati porez na dodanu vrijednost - kaže Jurkić.
Od tog momenta, totalno je obustavljena isporuka građevinskog materijala svim hrvatskim povratnicima, od Posavine, srednje Bosne, ali i RS.

Vrijednost paketa u građevinskom materijala za koje je Vlada Hrvatske izdvajala milione kuna, zavisi od broja članova obitelji, uglavnom od 21.000 do 23.000 KM.
Stanovnik Vareša Goran Sprečkić kaže za „Avaz“ da je s ovim problemom upoznao čak i predsjednika Hrvatske Ivu Josipovića, koji je odmah njegov upit proslijedio Ministarstvu za izbjeglice RH.

- U odgovoru koji sam dobio piše da se radi o opstrukciji vlade BiH, jer žele vršiti oporezivanje donacija, na što Hrvatska ne želi pristati. To je problem zbog kojeg povratnici ispaštaju. Ne znamo kako će se ovo riješiti - kaže Sprečkić.

| DA | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi