RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Inzko u Vijeću sigurnosti: Mogu oni u BiH puno bolje

Napisano 15.05.2013. 09:50
Inzko u Vijeću sigurnosti: Mogu oni u BiH puno bolje

Inzko je rekao da međunarodna zajednica mora nastaviti podržavati one u Bosni i Hercegovini koji žele da se kreću naprijed, i oduprijeti se onima koji ponovo nastoje otvoriti stare rane.

SARAJEVO - Visoki predstavnik Valentin Inzko podnio je danas izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o implementaciji Daytonskog sporazuma.

Kako je priopćeno iz OHR-a, u obraćanju pred Vijećem sigurnosti UN-a, Inzko je rekao da međunarodna zajednica mora nastaviti podržavati one u Bosni i Hercegovini koji žele da se kreću naprijed, i oduprijeti se onima koji ponovo nastoje otvoriti stare rane.

Visoki predstavnik je naglasio da, dok se druge zemlje u regiji kreću k svijetloj budućnosti unutar euroatlantskih institucija, bosanskohercegovački lideri i dalje ne ispunjavaju svoje obveze prema građanima ove zemlje i ne ispunjavaju vrlo ograničena očekivanja međunarodne zajednice. Kao rezultat toga, ova zemlja je još više zaostala za svojim susjedima.

- Znam da oni mogu puno bolje - rekao je visoki predstavnik, "i pozivam ih s ovog cijenjenog foruma da pokažu hrabrost".

Visoki predstavnik je izrazio žaljenje što je primoran informirati Vijeće sigurnosti da su u proteklom šestomjesečnom izvještajnom razdoblju osporavanja vladavine prava, osporavanja suvereniteta i integriteta države, te kronična politička razračunavanja onemogućila organe vlasti da na efikasan način rješavaju materijalne poteškoće u koje su zapali građani BiH kao rezultat ekonomske krize.

Međutim, naglasio je kako se stalno nada da se negativni politički trend iz nekoliko proteklih godina može zaustaviti i da će za šest mjeseci biti ponovo moguće izvijestiti Vijeće sigurnosti o pomacima u Bosni i Hercegovini.

Dnevno.ba 

  


Nema komentara

Anketa

Ustavi