RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Katarina je bila snažan simbol bh. državnosti

Napisano 24.10.2011. 09:45

Obilježena 533. obljetnica smrti pretposljednje bosanske kraljice Katarine Kosača Kotromanić

Katarina je bila snažan simbol bh. državnosti

■ Predaja kaže da je ostatak života pokušavala iznaći pomoć za obnovu bosanskoga kraljevstva, jer je s pravom polagala pravo na to kraljevstvo
■ Žene sutješkoga kraja i dan-danas nose crne marame u znak žalosti
■ Manifestacija je imala dva dijela, a ovogodišnje misno slavlje predvodio je fra Miljenko Šteko
 
Tradicionalnim okupljanjem gostiju, mještana i franjevačkih hodočasnika, koji na ovaj način iskazuju poštovanje svom uzoru kraljici Katarini, u Kraljevoj Sutjesci kod Kaknja obilježena je 533. obljetnica smrti pretposljednje bosanske kraljice Katarine Kosača Kotromanić.

Crne marame

Mještani Kraljeve Sutjeske i okolice na ovaj način obilježavaju čuvanje uspomene na svoju kraljicu Katarinu. Još od vremena nakon njene smrti žene sutješkoga kraja do dan-danas nose crne marame u znak žalosti za svojom plemenitom kraljicom. Ženska sutješka marama i crvene ogrlice postali su sastavni dio tradicionalne narodne nošnje, ali i svakodnevni dio garderobe žena ovog kraja.
Kraljica Katarina bila je pretposljednja bosanska kraljica i snažan je simbol bosansko-hercegovačke državnosti, a za njen životopis vezan je velik dio povijesti, života, uspona i stradanja naroda u BiH. Činjenica je da kraljica Katarina nije bila posljednja bosanska kraljica, ali je bila posljednji član kraljevske loze koji se borio za ponovnu uspostavu bosanske kraljevine.

Manifestacija

Kazivanja govore da je kraIjica Katarina ostatak života provela pokušavajući dobiti pomoć za obnavljanje bosanskog kraljevstva, jer je polagala pravo na bosansko kraljevstvo. Ona je sa sobom ponijela i sve kraljevske oznake, među kojima i kraljevske krune, koje su se prenosile s kralja na kralja, s kraljice na kraljicu, simbole kraljevske moći.
Sve ovo govori da je kraljica Katarina ipak bila posljednji oblik bosanskog kraljevstva i da se ona treba smatrati kao posljednja bosanska kraljica, iako ona to formalno nije bila. Narodna kazivanja i povijesne činjenice govore da bi to trebalo biti tako i da bi se kao posljednja bosanska kraljica trebala uvažavati kraljica Katarina Kosača Kotromanić. Manifestacija Dani Kraljice Katarine imala je dva dijela. U vjerskom dijelu ovogodišnje je misno slavlje predvodio zamjenik provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.

FOLKLOR
KUD-ovi na smotri nastupili iz BiH, ali i Hrvatske
■ U drugom dijelu manifestacije u Kraljevoj Sutjesci održana je tradicionalna smotra folklora. U bogatstvu narodnih običaja koji su prikazani nastupile su brojne folklorne skupine iz Ćatića, Kraljeve Sutjeske, Brankovića kod Žepča, Zenice, vrgorca, Visokoga, Ljubuškoga, Tarčina, Guče Gore, Busovače, Kaknja i hrvatskog Gračaca.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi