RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kontraproduktivna uloga u BiH - OHR se mora zatvoriti što je prije moguće

Napisano 14.05.2013. 09:45
Kontraproduktivna uloga u BiH - OHR se mora zatvoriti što je prije moguće

"Visoki predstavnik mora se pridržavati granica mandata postavljenih Daytonskim sporazumom i OHR se mora zatvoriti što je prije moguće", ističe se u tekstu. Podsjeća se da je nedavno visoki predstavnik Valentin Inzko izrekao blago prikrivenu prijetnju svrgavanjem demokratski izabranih lidera Srba - aktivnost za koju očigledno nema pravna ovlaštenja.

BANJA LUKA - Prisustvo visokog predstavnika u BiH koji prisvaja takozvana "bonska ovlaštenja" spriječava politički i ekonomski razvoj BiH, ocijenjeno je u Devetom izvještaju Republike Srpske Vijeću sigurnosti UN.

"Poslije 17 godina mira, jednostavno ne postoji opravdanje za nastavak 'bonskih ovlaštenja', kojima se krši vladavina prava, Daytonski sporazum, suverenitet BiH i ljudska prava njezinih naroda", ističe se u dijelu Izvještaja koji se tiče uloge Ureda visokog predstavnika /OHR/ u BiH. U dokumentu se podsjeća da Aneks 10 Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je pravni osnov ovlaštenja visokog predstavnika, ne predviđa "bonska ovlaštenja" ili nešto slično.

"Visoki predstavnik mora se pridržavati granica mandata postavljenih Daytonskim sporazumom i OHR se mora zatvoriti što je prije moguće", ističe se u tekstu. Podsjeća se da je nedavno visoki predstavnik Valentin Inzko izrekao blago prikrivenu prijetnju svrgavanjem demokratski izabranih lidera Srba - aktivnost za koju očigledno nema pravna ovlaštenja.

"Ove nečuvene prijetnje nisu čak zasnovane na postupcima ovih lidera, već na njihovim izražavanjem mišljenja sa kojima se visoki predstavnik ne slaže. Takve prijetnje su uvredljive za slobodu izražavanja i pravo građana BiH da biraju svoje rukovoditelje na demokratske i ustavne načine", naglašava se u Izvještaju.

Kao drugi razlog zbog kojeg pozicija visokog predstavnika mora biti ukinuta navodi se to što njegovo prisustvo sa svrhom nadzora podriva izgradnju konsenzusa među konstitutivnim narodima u BiH i vodećim političkim strankama.

"Kao glavni, vanustavni centar moći, visoki predstavnik pogoršava poticaje neophodne za važne kompromise. Umjesto angažiranja u teškim uzajamnim ustupcima političkih pregovora, mnogi politički akteri se trude da pridobiju visokog predstavnika kao političkog saveznika", podsjeća se u dokumentu i dodaje da bošnjačke političke stranke iz navike zahtijevaju maksimum u nadi da će visoki predstavnik intervenirati u njihovu korist ili na drugi način ojačati njihovu poziciju u razgovorima, što je često ispunjavano.

Republika Srpska, također, napominje da visoki predstavnik nastavlja gubiti međunarodnu podršku za svoja takozvana "bonska ovlaštenja" i za nastavak rada svog ureda.

"U izvještaju o BiH objavljenom u siječnju ove godine, Služba za istraživanje Kongresa SAD navela je: Mnogi posmatrači u Bosni i izvan Bosne vjeruju da OHR ima malo kredibiliteta u Bosni, i da prema tome mora biti odstranjen u bližoj budućnosti. Sa druge strane, neke zemlje, uključujući i SAD, ne žele ukloniti OHR prije nego što su ciljevi i uslovi postignuti, možda zbog straha od udarca na vlastiti kredibilitet", podsjeća se u tekstu.

Ipak, pojedini članovi međunarodne zajednice nastavljaju tvrditi da, prije zatvaranja OHR-a, BiH mora ispuniti listu od "pet ciljeva i dva uvjeta" indentificiranih od Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira /PIK/ 2008. godine.

"Formula '5+2' je, nažalost, izuzetno kontraproduktivna i nedjelotvorna. Tri od pet ciljeva i jedan od dva uvjeta davno su postignuti, ali preostala dva cilja i jedan uvjet čine ispunjenje zahtjeva liste gotovo nemogućim", stav je Srpske.

Uz napomenu da bošnjačke stranke, posebno SDA, silno žele da OHR ostane otvoren zato što ga smatraju vrijednim saveznikom, u Izvještaju se navodi da je rezultat toga da će SDA i druge stranke, sve dok "5+2 stoji nad glavom BiH", uraditi sve što je potrebno kako bi spriječili ispunjenje dva preostala cilja - rješavanje pitanja državne i vojne imovine.

Također, podsjeća se da je BiH ispunila prvi od dva "5+2 uvjeta" kada je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU 2008. godine.

"Ipak, ispunjenje drugog uvjeta 'Pozitivna ocjena situacije u BiH od Upravnog odbora PIK-a, zasnovana na punoj suglasnosti sa Daytonskim mirovnim sporazumom' može biti nemogućnost", upozorava Republika Srpska u Izvještaju. U suštini, time se daje svakom članu Upravnog odbora PIK-a ovlaštenje da blokira zatvaranje OHR-a tvrdnjom da BiH nije "u potpunoj suglasnosti" sa Daytonskim mirovnim sporazumom.

"Upravni odbor PIK-a uključuje bliske saveznike bošnjačkih starnaka u BiH, kao što je Turska, koji bi vjerovatno opstruirali zatvaranje OHR sve dok je on koristan saveznik Bošnjaka", ističe se u Izvještaju i upozorava da međunarodna zajednica ne smije dozvoliti da odavno zakašnjelo zatvaranje OHR-a bude taoc niza uvjeta koje je nemoguće ispuniti.

Dnevno.ba 


Nema komentara

Anketa

Ustavi