RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Krah boračke revizije

Napisano 13.04.2012. 12:58

Budimir raspustio Tim za koordinaciju

Krah boračke revizije

Daljnje provođenje revizije je nelegalno, pozivam županijske ministre da povuku suglasnost za rad Instituta za medicinsko vještačenje dok se ne stvore uvjeti za nastavak revizije, poručio predsjednik FBiH

Nezadovoljan načinom na koji se provodi kontrola zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, predsjednik Federacije BiH Živko Budimir raspustio je u četvrtak Tim za koordinaciju revizorskih timova. Raspušteni tim činilo je osam članova: Petar Barišić, savjetnik federalnog ministra za braniteljska pitanja, Besim Hodžić, savjetnik ministra za pitanja boraca FBiH, te Ilija Kaleb, Meho Gazić, Vinko Drinovac, Elvis Tukar, Berislav Elez i Emir Bašić.

Protivno Zakonu

Revizorski tim imao je zadaću koordinacije, nadzora i praćenja revizorskih timova. Pravio je, ili je trebalo da pravi, plan rada za sve revizorske timove. Tim za koordinaciju imenuje predsjednik Federacije BiH, uz konsultacije sa potpredsjednicima FBiH, na usuglašen prijedlog federalnog ministra, županijskih ministara i direktora uprava za pitanja boraca i invalida, sve poštujući nacionalni paritet.
U priopćenju za javnost predsjednik Budimir je objasnio da odluku o razrješenju temelji na „upornom ignoriranju upozorbi kako postupak revizije teče nezakonito i mimo legitimnih predstavnika komponente HVO-a te ne doprinosi uređenju situacije u revizorskom kaosu“. Revizijom, objasnio je, koordiniraju isključivo djelatnici Ministarstva za pitanja branitelja FBiH, a to je protivno Zakonu o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite, donose se podzakonski akti koji su u koliziji sa Zakonom. Nadalje, objasnio je predsjednik FBiH u svom saopćenju, Timu za koordinaciju, koji čine po četiri predstavnika HVO-a i ABiH, opstruiran je rad od ministra Heleza te Povjerenstvo za potporu revizije obavlja sve poslove koji su u nadležnosti Tima za reviziju.

Pogrešan broj

U timove za reviziju, piše predsjednik FBiH, uključene su osobe iz Ministarstva koje su u sukobu interesa, jer su uvodile ljude u prava, a Ministarstvo popunjava revizorske timove na netransparentan način, ne uvažavajući prijedloge županijskih ministara. Iako je, navodi se u saopćenju, prema Zakonu jasno definirano kako se popunjavaju revizorski timovi i koje ovlasti ima Revizorski tim za koordinaciju, Zakon se ne poštuje te se branitelji i borci izvode iz prava nezakonito i nestručno. Sukladno odluci koju je donio, predsjednik FBiH obavještava javnost kako je eventualno daljnje provođenje revizije nelegalno i poziva županijske ministre za pitanja branitelja da napuste revizorske timove, da povuku suglasnost za rad Instituta za medicinsko vještačenje dok se ne stvore uvjeti za nastavak revizije. Pitali smo, no, Zukan Helez, ministar za pitanje boraca u FBiH, nije bio raspoložen za Oslobođenje komentirati odluku predsjednika Federacije BiH da raspusti Tim za koordinaciju revizije. Kaže, okrenuli smo krivi broj telefona.

Bihać: Izlaze na ulicu za Dan Armije BiH

Sve značajnije organizacije demobiliziranih boraca iz Unsko-sanske županije izaći će za Dan Armije BiH, 15. travnja, na javni skup u središtu Bihaća sa parolama „Vratite nam ponos i dostojanstvo“, kazali su jučer rukovoditelji organizacija na pres-konferenciji. Oni su, također, pokrenuli akciju širokih razmjera i pripremili gomilu pisama i zahtjeva svim relevantnim organima, čineći napor da se i sami izbore za ono što im pripada.
Tako od predsjedatelja Skupštine USK-a traže hitno zakazivanje sjednice Skupštine sa temom o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca, za koji smatraju da se slabo ili nikako primjenjuje.
Federalnom ministru Zukanu Helezu dostavili su mišljenje o uvjetima i pravima za umirovljenje pripadnika oslobodilačkog rata, sa konkretnim granicama starosne dobi, godina sudjelovanja u ratu i radnog staža. Svim državnim organima poslali su i apel da se hitno obustavi revizija pripadnosti oružanim snagama u dolini rijeke Sane.

Demobilizirani borci, također, traže reviziju svih zapošljavanja u Županiji od prvog dana kako bi se vidjelo koliko je demobiliziranih boraca zaposleno u odnosu na one koji su rat proveli u inozemstvu, nakon čega vjeruju da će imati krunski dokaz da je Zakon o dopunskim pravima boraca, gdje im se daje prioritet, samo puko slovo na papiru.
- Dugo smo razmišljali, izaći ili ne izaći na ulicu, pogotovo na Dan Armije, ali smo shvatili da je taj dan Armije upravo zbog nas, a ne zbog njih tamo koji na političkim prijemima obilježavaju ga umjesto nas, kazao nam je Almir Tutić, predsjednik županijskog Saveza udruženja demobiliziranih.

| Oslobođenje | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi