RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kultura, tradicija i stvaralaštvo bosanskih Hrvata

Napisano 30.10.2012. 09:52

Završena osma po redu manifestacija Uskopaljske jeseni

Kultura, tradicija i stvaralaštvo bosanskih Hrvata

■ Ako prevelika napetost slama luk, besposlenost slama dušu
■ Osam dana trajala je kulturna manifestacija koju je organizirao HKD Napredak

Završnom svečanošću, tradicionalnim mimohodom kulturno-umjetničkih društava i folklornih skupina u nedjelju, 28. listopada, pod motom „Ako prevelika napetost slama luk, besposlenost slama dušu“, završila je 16. po redu kulturna manifestacija Uskopaljske jeseni.

Mnoštvo sadržaja

U osam dana trajanja manifestacije, organizatori, uskopaljska podružnica HKD Napredak, pripremili su doista raznovrstan program. Održana je tradicionalna izložba uskopaljskih slikara. Drugu godinu zaredom gostovalo je Kazalište slijepih i slabovidnih „Novi život“ iz Zagreba s predstavom za djecu „Ispeci pa reci“ i predstavom za odrasle „Slijepi kabare“. Bio je tu i Mediteran film festival iz Širokog Brijega koji je prikazao četiri dokumentarna filma. Održano je tradicionalno natjecanje za najmlađe „Uskopaljske krijesnice“ gdje djeca pjevaju hitove.

Ove godine održan je prvi memorijalni šahovski turnir „Zdravko Batinić“, posvećen preminulom predsjedniku Š.K. „Sloga“ iz Uskoplja. Posljednjeg dana Uskopaljskih jeseni održana je tradicionalna smotra folklora. Osim uskopaljske folklorne skupine sudjelovale su mnoge folklorne skupine iz BiH i susjedne Hrvatske. Ove godine nastupili su Hrvatsko seljačko pjevačko društvo „Sljeme“ Šestine Zagreb, KUD ,,Podravski biseri“ Slavonski brod, KUD „Izvor“ Generalski stol, KUD „Jare“ Široki Brijeg, Folklorni ansambl Sesvetska sela kod Zagreba, KUD „Rudine“ Vidoši kod Livna i drugi.

Čuvanje tradicije

Uskopaljske jeseni su i ove godine potvrdile da su jedna od najvećih kulturnih manifestacija Hrvata i osmišljene s ciljem čuvanja tradicionalnih vrijednosti, promoviranja kulture i stvaralaštva bosanskih Hrvata, razmjene iskustava te stjecanja novih prijatelja. Uskopaljske jeseni su postale prepoznate kao vrednota za koje se traži sudjelovanje, za koje pitaju turisti i stranci.

| VLM | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi