RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Male HE niču kao gljive, a radost su za malobrojne i tuga za mnogobrojne

Napisano 19.01.2013. 13:22

Srednjobosanska županija izdala najveći broj dopuštenja za izgradnju mini hidroelektrana u cijeloj Federaciji BiH

Male HE niču kao gljive, a radost su za malobrojne i tuga za mnogobrojne

■ Mještani Gojevića dežuraju na rijeci Željeznici i protive se gradnji mini hidroelektrana
■ Pojedinci profitiraju, a gubi cijela društvena zajednica

SBŽ izdao je najveći broj dozvola za izgradnju malih hidrocentrala u cijeloj FBiH. Većina tih centrala obično je izgrađena bez prethodno kvalitetne urađene ekološke studije utjecaja na okoliš, a stanovništvo koje se i protivilo izgradnji na koncu je odustalo od borbe protiv kapitalista.

Najuporniji su ostali mještani Gojevića kod Fojnice koji su uz rijeku Željeznicu dočekali Božić i Novu godinu kako bi spriječili investitora da njihovu rijeku uvede u velike metalne cijevi za proizvodnju električne struje. Punih je pet mjeseci otkako mještani Gojevića dežuraju na svojoj rijeci Željeznici. Ovdje im je čak i svećenik dolazio blagoslovit brvnaru u kojoj dežuraju, a predložio ih je i za najveće ekološko odličje.

- Ne damo našu rijeku po cijenu života. Ako nam je uzmu i uvedu u cijevi, morat ćemo i mi selit. Kod Antine kuće je planiran vodozahvat. Njegova kuća naći će se pod vodom i još deset domova uz rijeku. Ovdje su nam nedavno dolazili Slovenci. Bračni par koje mi uopće ne poznajemo. Čuli su za naš problem i namjerno svratili da nas upozore. Rekli su nam u Sloveniji su odavno zabranjene mini hidrocentrale a one koje su imali su demontirane. Shvatili su ljudi kolike su štete za lokalnu zajednicu. Shvatili su da profitiraju samo pojedinci, a gubi cijela društvena zajednica, govori Milka Miličević.
Zanimljivo je da su koncesiju na rijeku Željeznicu dobili ribolovci Fojnice do 2016. Mještani postavljaju pitanje kako je moguće davati koncesiju na koncesiju.

Dalibor Ballian profesor na šumarskom fakultetu u Sarajevu odavno upozorava na ekološku katastrofu koju već izazivaju male hidrocentrale.
- Male HE u BiH će predstavljati ekološki problem. To jest mala investicija koja u vrlo kratkom roku vraća uložena sredstva. Ostvaruje dobit. Ali to nije dobit za društvenu zajednicu koja živi oko tog vodotoka. To je dobit samo za pojedinca koji je uložio kapital, kaže Ballian.

Poseban problem kod planiranja tih hidrocentrala je izrada ekoloških studija utjecaja na okoliš. Da se i tu podmeću stare studije, potvrdio je i slučaj iz Gojevića. Investitori su dali na uvid studiju od prije rata.
- Najvažniji je interes lokalnoga stanovništva. Doneseno je pravilo da za izgradnju malih HE koje se rade naročito u središnjoj Bosni nije potrebno raditi ekološke studije do određene instalirane snage tih objekata. Tako da ni za jedan objekt koji je do sada izgrađen nije urađena ekološka studija, dodaje Ballian.


Nema komentara

Anketa

Ustavi