RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Maturica je bio istinski heroj obrane hrvatskih prostora središnje Bosne

Napisano 11.05.2012. 13:20

Kiseljak - Obilježena 19. godišnjica pogibije Mate Lučića Maturice

Maturica je bio istinski heroj obrane hrvatskih prostora središnje Bosne

Po Mati Lučiću nazvana je Postrojba posebnih namjena „Maturice“, a njegovo ime nosi i vojarna u Kiseljaku

Polaganjem vijenaca ispred spomen-biste Mati Lučiću Maturici koja je podignuta u krugu kiseljačke vojarne koja nosi njegovo ime, te misom zadušnicom služenom u kapelici u krugu vojarne, jučer je obilježena 19. godišnjica pogibije Mate Lučića Maturice, ratnog načelnika stožera brigade HVO-a „Josip ban Jelačić“ u Kiseljaku.

Lučić je poginuo na području Podastinja, na zadatku izviđanja prema položajima Armije BiH koja je u to vrijeme pod nadzorom držala prometnicu prema Brestovskom, te dalje prema Busovači.

„Način na koji je Mato Lučić poginuo govori o njemu sve. Njegov posao sasvim sigurno nije bio izviđati teren, ali on je jednostavno bio takav.
Svojom hrabrošću i požrtvovnošću služio je kao primjer drugima od prvog dana kada se kao časnik bivše JNA stavio na raspolaganje HVO-u, do zadnjeg dana, odnosno trenutka njegove pogibije. On je bio čovjek od kojega smo svi mi imali što naučiti“, kaže stožerni brigadir Mario Bradara koji je Lučića osobno poznavao.

Mato Lučić Maturica

Mato Lučić bio je častan čovjek i hrabar vojnik koji se među prvima stavio na raspolaganje HVO-u. Dao je nemjerljiv doprinos obrani ovih prostora, ali i profesionalnom ustroju brigade Josip ban Jelačić“, izjavio je Pero Madžar, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Kiseljaka.

Po Mati Lučiću Maturici, nakon njegove pogibije, nazvana je Postrojba posebnih namjena „Maturice“, a njegovo ime danas nosi i kiseljačka vojarna.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi