RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ministri sklopili ugovor, a predsjednik FBiH uzeo novac - Radivojević kod notara potpisao odanost Lijanoviću

Napisano 13.05.2013. 18:31
Ministri sklopili ugovor, a predsjednik FBiH uzeo novac - Radivojević kod notara potpisao odanost Lijanoviću

Ministar prostornog uređenja Federacije BiH Desnica Radivojević koji je, nakon višemjesečnih trzavica između SDA i SDP-a, odlučio da sarađuje s trećom političkom opcijom - NSRzB-om, s potpredsjednikom ove stranke i dopremijerom FBiH Jerkom Ivankovićem Lijanovićem, kako saznaje „Avaz“, potpisao je nedavno ugovor o specijalnoj saradnji, ovjeren kod notara.

Odluke Vlade

Kako nam je preneseno iz Ministarstva prostornog uređenja FBiH, Radivojević je o ovome obavijestio svoje najbliže saradnike, otkrivši im da je u ugovoru, na zahtjev Lijanovića, navodno, dijelom svoje imovine garantirao da će postupati prema instrukcijama dopremijera FBiH i federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. 

Tako se Radivojević, navodno, odužio Lijanoviću, koji je kod uhapšenog predsjednika FBiH Živka Budimira isposlovao njegov povratak u Vladu FBiH. 

Sve to potvrđuje i glasanje na sjednicama Vlade FBiH, na kojima je Radivojević redovno dizao ruku za one odluke za koje su glasali i ministri iz NSRzB-a. Također, Radivojević je učestvovao i na sjednicama koje je samoinicijativno i suprotno zakonskim i ustavnim odredbama zakazivao Lijanović.

 

Kapital za SPP

 

Radivojević je u izjavi za „Avaz“ potvrdio da je s Lijanovićem potpisao ugovor, ali, kako je naveo, ne kao ministar, nego kao privatna osoba.

- To je privatni ugovor u kojem se ja pojavljujem kao jemac. To nema nikakve veze s mojom saradnjom s Lijanovićem u Vladi. Ja nemam nikakve obaveze prema njemu. Vi znate da sam ja šest mjeseci izdržao dosta toga zbog činjenice da nisam mogao obavljati svoju funkciju. Ja sam i dalje lijeva opcija - tvrdi Radivojević.

Indikativna je u svemu ovome i činjenica da je Živko Budimir tek pred kraj prošle godine povukao odluku o prihvatanju ostavke Radivojevića, odnosno kada je bilo jasno da će ministar prostornog uređenja djelovati u službi Lijanovića.

Prema nepotvrđenim informacijama, Lijanović se odužio sada već pritvorenom predsjedniku FBiH novčanim sredstvima u smislu davanja početnog kapitala za osnivanje Budimirovog političkog projekta - Stranke pravde i povjerenja (SPP).

Sinu 100.000 KM 

Lijanoviću, inače, nije prvi put da s ljudima od kojih očekuje poslušnost sklopi notarski ovjeren ugovor. Sarajevski advokat Sadik Hota potvrdio je za naš list da je NSRzB dobio sudsku presudu protiv jednog svog člana u Srednjobosanskom kantonu zbog činjenice da je ta osoba napustila stranku.

U ugovoru sklopljenom s tom osobom navedeno je da je ona dužna da sinu predsjednika NSRzB-a Mladena Ivankovića Lijanovića, koji je student, plati zajam od 100.000 KM ukoliko se odluči napustiti stranku.

avaz.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi