RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Moon posjetio crkve u Blagaju

Napisano 26.01.2013. 07:17

U Blagaju kod Mostara danas je održana završna svečanost na kojoj su predstavljeni rezultati projekta restauracije pravoslavnog hrama Svetog Vasilija Ostroškog i katoličke crkve Presvetog Trojstva u Blagaju.

Cilj projekta, vrijednog 70.500 dolara, koji je od kolovoza 2011. godine realizirala Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, bio je konzervacija pravoslavne i katoličke crkve u Blagaju, te podizanje svijesti o značaju nasljeđa kod djece školskog uzrasta u širem području ovog mjesta kroz kampanju „Moja BiH – moje nasljeđe“.

U projektu su učestvovali i Srpska pravoslavna crkvena opština blagajska Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, koja je sa više od 41.000 KM sufinancirala radove na pravoslavnom hramu, te Župa Presvetog Trojstva Blagaj – Buna Mostarsko-duvanjske biskupije, koja je radove na katoličkoj crkvi sufinancirala s oko 17.500 KM.

Iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH priopćeno je da je projekat bio fokusiran na konzervaciju zidova i rekonstrukciju krova pravoslavnog hrama, konzervaciju zidova katoličke crkve, te sprovođenje kampanje „Moja BiH - moje nasljeđe“ u osnovnim školama u Blagaju, Buni, Čapljini, Ljubinju i Mostaru.

Provođenje ovog projekta predstavlja nastavak izuzetno uspješne dugogodišnje suradnje Komisije i Veleposlanstva SAD kroz Specijalni fond ambasadora SAD u BiH za očuvanje nasljeđa, navedeno je u priopćenju.

Osim toga, provođenje projekta odražava dobru suradnju svih učesnika projekta – Komisije, Zavoda za zaštitu spomenika u sastavu federalnog Ministarstva kulture i sporta, američke Ambasade u BiH, Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i Župe Blagaj – Buna.

U okviru završne svečanosti u Domu kulture otvorena je i izložba panoa sa fotografijama svih projekata financiranih od Specijalnog fonda američkih ambasadora u BiH za očuvanje nasljeđa, uključujući i likovne radove učenika osnovnih škola, koji su učestvovali u edukativnoj komponenti projekta „Moja BiH – moje nasljeđe“.

Okupljenima su se obratili episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, župnik Župe Presvetog Trojstva Blagaj – Buna don Nikola Menalo, veleposlanik SAD u BiH Patrick Moon, predstavnik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Mirela Mulalić Handan i glavna savjetnica gradonačelnika Mostara Radmila Komadina.
(Srna)


Nema komentara

Anketa

Ustavi