RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Mostar jedna općina i STOLNI GRAD, Reforma uvod u TREĆI ENTITET

Napisano 15.05.2013. 10:12
Mostar jedna općina i STOLNI GRAD, Reforma uvod u TREĆI ENTITET

Dr. Hadžiomerović: Mostar je u tom dokumentu potpuno prepušten Hrvatima /  Čak su išli tako daleko da su u planu za Hercegovačko-neretvanski kanton izmijenili ključnu odredbu: biranje natpolovičnom umjesto dosadašnjom dvotrećinskom većinom. To u praksi znači da će prema tom dokumentu cijelu vladu kantona moći birati HDZ i na taj način dobiti potpunu vlast u ovom mješovitom kantonu

Finalni dokument Ekspertnog tima za reformu Federacije Bosne i Hercegovine prije nekoliko dana dostavljen je institucijama i političkim strankama u Mostaru. Predsjednik Gradskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Mostar i član Predsjedništva SDA BiH dr. Zijad Hadžiomerović nije zadovoljan prijedlozima, koji, kako kaže, predstavljaju ispunjavanje svih ciljeva i namjera koju je iskazivao HDZ BiH u Hercegovini i Mostaru.

„Mostar je u tom dokumentu potpuno prepušten Hrvatima, ispunjeni su svi zahtjevi HDZ-a, od zahtjeva da Mostar bude grad - jedna općina, pa do izravnog izbora gradonačelnika. Uvedeni su dvostruki aršini: Sarajevo može imati osam opština, a Mostar samo jednu“, kaže Hadžiomerović za agenciju Anadolija.

Jerko Ivanković, jedan od čelnika Narodne stranke Radom za boljitak (NSRB), koja participira u Gradskom vijeću Mostara i učestvuje u pregovorima o rješenjima za ovaj grad, kaže da je indikativno da se preporuke Ekspertnog tima za reformu FBiH, kad je u pitanju Mostar i Hercegovina, ne razlikuju od iskazanih ciljeva HDZ-a BiH.

„Evidentno je da se preporuke ekspertnog tima o Mostaru poklapaju sa do sada iznesenim zahtjevima HDZ-a BiH“, kaže Ivanković i dodaje da čak i preprouke za Hercegovačko-neretvanski kanton idu u smjeru zadovoljavanja zahtjeva HDZ-a.

Prema Hadžiomerovićevom mišljenju, dokumentom ekspertnog tima hrvatski narod je dobio opštine koje nemaju ni hiljadu stanovnika i koje, da bi bile održive, moraju koristiti većinske bošnjačke kao servis, dok u Mostaru 30.000 stanovnika ne može imati svoju općinu.

„Užasno sam se osjećao kad sam vidio kako se u tom dokumentu amnestira kršenje Evropske povelje o lokalnoj samoupravi. I posebno, kad sam pročitao vjerovatno najveću glupost izrečenu posljedjih godina, a koja glasi da Ustav FBiH se ne poziva izričito na evropsku povelju o lokalnoj samoupravi ni na prava koja se njom garantuju. Čak su išli tako daleko da su u planu za Hercegovačko-neretvanski kanton izmijenili ključnu odredbu: biranje natpolovičnom umjesto dosadašnjom dvotrećinskom većinom. To u praksi znači da će prema tom dokumentu cijelu vladu kantona moći birati HDZ i na taj način dobiti potpunu vlast u ovom mješovitom kantonu“, kaže Hadžiomerović.

Ivanković je, kako kaže, iznenađen da su u dokumentu ekonomska pitanja manje tretirana od političkih i da u suštini ne rješava ekonomsku dubiozu u FBiH.

„Naš je stav da bi trebalo potpuno ukinuti kantone kao najveći ekonomski teret, posebno u ovakvoj ekonomskoj situaciji kad trećina budžeta ide u vraćanje dugova. Nisam siguran da dokument ekspertnog tima donosi više ušteda sve dok postoje kantoni niti da su ovim dokumentom riješene ekonomske dubioze.

AA/Moinfo.ba/
CROPORTAL.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi