RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Najviše rasprava o plaćama i naknadama

Napisano 17.05.2012. 13:52

Izvješća – CCI o radu Skupštine SBŽ

Najviše rasprava o plaćama i naknadama

► Izuzetno niska realizacija planiranih aktivnosti
► Županija još uvijek bez strategija razvoja i zapošljavanja

U prva tri mjeseca dominantna tema u Skupštini Srednjobosanske županije bio je Zakon o plaćama i naknadama. To znači da su se političari bavili sami sobom, a strateška pitanja koja bi poboljšala položaj onih koji su ih izabrali bila su u drugom planu, tako bi se moglo sažeti izvješće  Centra civilnih inicijativa (CCI) o radu Skupštine SBŽ prezentiran u Travniku.

Pokazati spremnost

- Karakteristika je izuzetno niska realizacija planiranih aktivnosti. U prvom kvartalu 2012. godine Skupština SBŽ (kao ni Vlada) nije razmatrala mjere koje na strateški način uređuju pitanja iz županijske nadležnosti. Ovakvih mjera bilo je više od 60 posto. Još uvijek ova Županija nema strategije zapošljavanja, razvoja i poljoprivrede. To su dokumenti koji bi trebali da pokažu spremnost institucija vlasti da se sustavno bori sa problemom nezaposlenosti i predstavljaju polaznu točku u dugom nizu neophodnih mjera i aktivnosti koje bi dovele do smanjenja nezaposlenosti - kazao je Mersad Avdić, iz Centra civilnih inicijativa.

U prvom kvartalu 2012. godine primjetan je i porast zastupničkog djelovanja u odnosu na raniji period. Na prvom mjestu treba istaknuti povećanje amandmanskog djelovanja na razna zakonska rješenja a nakon toga je važno istaći da je primjetan porast i u drugim sferama zastupničkog djelovanja. Najaktivniji zastupnici bili su Halima Crnica (SDA), Edina Kurt (SDP), Almir Švago (SBB BiH), Josip Kvasina (HDZ BiH) i Anto Lozančić (HSS).

Razlika plaća

Skupštinska zasjedanja u prvom kvatralu trajala su 21 sat i 13 minuta, od toga zastupnici su na pauzama proveli 10 sati i 58 minuta. Za dva mjeseca2012. godine iz proračuna je izdvojeno ukupno 101.198 KM, od čega 56.285 KM za plaće i topli obrok za 13 profesionalno angažiranih zastupnika. Profesionalno angažirani zastupnici su uz plaću za siječanj dobili i razliku plaća za posljednja tri mjeseca obračunatu po novom Zakonu.

Izdvajanja iz proračuna SBŽ su veća jer su na ove isplate morali biti obračunati porezi i doprinosi.      

Bez diskusija

Skoro dvije trećine zastupnika tijekom prvog kvartala nije koristilo ovaj oblik zastupničkih prava. Postoje i dalje zastupnici koji uopće nisu diskutirali na sjednicama Skupštine od početka mandata a radi se o zastupnicima Alanu Škari (SDP) i Ani Tolo (HDZ BiH) - ističe Avdić.

| DA | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi