RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nezavisne novine o bespravnoj sječi šume protjeranih Hrvata

Napisano 20.02.2013. 11:48

Nezavisne novine o bespravnoj sječi šume protjeranih Hrvata

Nezavisne novine u svom izdanju od utorka, 19. veljače 2013. donosi članak novinarke Danice Popović – koji donosimo u cijelosti:

Kotor Varoš - Šumokradice su protjeranim Hrvatima iz sela Orahova, nadomak opštine Kotor Varoš, bespravno posjekle najmanje 5.000 kubika hrastove i jelove šume, tvrdi Nedeljko Perić, predsjednik Udruge protjeranih katolika iz Orahova.

Zaprepašteni su slikom koju zatiču prilikom posjete svom rodnom mjestu. Ogorčeni su, kažu, nepravdom koju im nanose pojedinci, ali i nerazumijevanjem lokalnih vlasti.

„Prije rata selo Orahova imalo je 260 kuća i 1.600 stanovnika hrvatske nacionalnosti. Od iseljenja 1993. godine pa sve do danas ništa nije obnovljeno u selu, već je ukradeno sve ono što se moglo ukrasti“, tvrdi Perić, koji je sada stalno nastanjen u Hrvatskoj.

Rekao je da lokalne vlasti nisu ništa učinile da zaštite imovinu građana, kuće su devastirane, a šume posječene.

„Sva privatna šuma je posječena. Žalili smo se vlastima i policiji, ali niko nam nije izašao u susret“, istakao je on.

Prema njegovim riječima, njihovi hrvatski vijećnici nisu imali sluha za njih jer „nisu dijelili donacije nikome“. Perić je rekao da bi se kao penzioner vratio ovdje, ali kada bi se stvorili bilo kakvi uslovi za život.

„Tražimo da se uključe udruženja kako bi bila prikupljena sredstva za sanaciju bilo čega u selu, jer ako mi kao udruga možemo doći iz Zagreba i boriti se za svoj interes, mogu se i oni uključiti“, kaže on.

Marinko Kalauz je istakao da bi bili zadovoljni kada bi im bilo vraćeno 20 odsto od ukupne štete koja im je nanesena.

„Dvije godine držim u džepu zahtjev za šumu koju mi je neko posjekao bez moje dozvole. Niko mene nije pozvao na sud, lopovi režu šumu, koriste je za prodaju. Na naše posjede i Šumsko gazdinstvo 'Vrbanja' ostavlja posječena drva iako smo ga opominjali da to ne radi“, priča nam Kalauza.

Svetomir Anušić, potpredsjednik Udruge, rekao je da imaju velikih problema sa bespravnom sječom privatnih šuma, a ujedno im sijeku voćnjake i uništavaju njive i puteve.

„Mi smo to probali riješiti usmenim i pismenim putem s vlastima Kotor Varoša, ali bez rezultata“, naglašava Anušić.

Istakao je da im jedino pomaže Franjo Komarica, banjalučki biskup, koji uvijek čuje njihove probleme i ima razumijevanja za njih.

Mladen Marić, načelnik Centra javne bezbjednosti Banjaluka, kazao je da su tokom 2011. i 2012. godine zaprimili devet prijava koje su se odnosile na bespravnu sječu drvnih sortimenata na pomenutoj lokaciji.

„Materijalna šteta pričinjena izvršenjem pomenutog krivičnog djela, prema podacima iz pomenutih prijava, iznosi oko 14.500 KM, dok podatkom o količini bespravno posječenih drvnih sortimenata ne raspolažemo“, saopštio je Marić.

Iz Šumskog gazdinstva „Vrbanja“ Kotor Varoš tvrde da nemaju namjeru da uništavaju ovaj posjed, već da su spremni namiriti bilo kakvu štetu koju su počinili.

„Mi smo prilikom vršenja naših redovnih aktivnosti primijetili da se vrši bespravna sječa njihove šume, obavijestili smo Inspektorat i MUP RS, čak smo i mi intervenisali nekoliko puta. Ovdje predstavlja problem to što jedan dio njih proda svoju imovinu ili da punomoć nekom ko dozvoljava da se siječe šuma“, rekao je Mladen Trivunović, direktor Šumskog gazdinstva „Vrbanja“.

Dodao je da su im osposobili put da priđu svojim kućama i voljni su da im pomognu kako bi imali korektnu saradnju sa svim stanovništvom, pogotovo tamo gdje izvode svoje radove.

Dalibor Vučanović, načelnik opštine Kotor Varoš, kazao je da pomenuti problem ne postoji samo u selu Orahova, već i širom RS.

„Ako znaju ko su počinioci krađe, neka prijave MUP-u. Vlasnici koji nisu stalno nastanjeni tamo gdje im je šuma nisu u mogućnosti ni da je sačuvaju“, rekao je on.


Nema komentara

Anketa

Ustavi