RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Od 2015. odlaganje smeća na regionalnoj deponiji

Napisano 24.01.2013. 13:43

Jajce - Gradsko odlagalište kod Kruščice odavno pretrpano

Od 2015. odlaganje smeća na regionalnoj deponiji

■ O ovom projektu, koji bi trebao biti realiziran u Uskoplju/Gornjem Vakufu, predstavnici četiri općine pregovaraju od 2008. godine
■ Postojeća deponija na Kruščici bit će zatvorena

Glavna jajačka deponija odavno je pretrpana smećem. Nalazi se na putu prema selu Kruščica nedaleko od grada, a otpad se odlaže još od 1988. godine. Kako su nam kazali nadležni u Općini, ova deponija trebala je biti zatvorena još prije šest mjeseci.

Imaju rješenje

Međutim, prema riječima načelnika Edina Hozana, nijedan drugi problem pa ni ovaj nije tako lako riješiti. Kako je kazao Hozan, regionalna deponija koja je planirana da se smjesti u Uskoplju/Gornjem Vakufu, za sada je najbolje rješenje.
 
- Na tom mjestu četiri općine iz Srednjobosanske županije zajedno bi odlagale smeće. O tom projektu govori se još od 2008. godine. Osnovano je zajedničko poduzeće čiji je suvlasnik Općina Jajce i ide se u realizaciju projekta. Otvaranje novog odlagališta smeća u Uskoplju/Gornjem Vakufu planirano je 2015. godine, a do tada se treba uraditi nekoliko stvari, odnosno planirano je da se usporedo radi i na otvaranju nove i zatvaranju postojeće deponije u Kruščici - kazao nam je Hozan.

Prema riječima načelnika, najveći problem je nedostatak novca, ali i za to su pronašli rješenje pa za sada sve ide planiranom dinamikom.

Sanacija zemljišta

- Projekt koji će se raditi podrazumijeva sanaciju zemljišta i definiranje načina na koji će se u roku od dvije godine do otvaranja nove usporedo tražiti rješenje za staru. Kako je praktično zatvoriti, a istovremeno odlagati smeće? Idemo u tom pravcu da u naredne dvije godine i deponiramo smeće i saniramo deponiju - istakao je Hozan.

Prema riječima Hozana, ubuduće planiraju smeće razdvajati na korisno i nekorisno. Ono koje bude nekorisno odvozit će na deponiju u Uskoplje/Gornji Vakuf.


Nema komentara

Anketa

Ustavi