RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Odvjetnici: Tri stvari koje bi mogle osloboditi Budimira

Napisano 14.05.2013. 14:52
Odvjetnici: Tri stvari koje bi mogle osloboditi Budimira

SARAJEVO - Odvjetnički tim predsjednika Federacije BiH Živka Budimira predao je jučer apelaciju Ustavnom sudu BiH u kojoj se žale na povredu ljudskih prava i sloboda predsjednika FBiH prilikom njegovog pritvaranja.

Kako su za Oslobođenje rekli Budimirovi odvjetnici Ragib Hodžić i Nedim Ademović, u apelaciji se poziva na pravo i sigurnost čovjeka iz člana V Europske konvencije, s obzirom na to da nisu ispoštovani standardi koje ona propisuje za lišenje slobode, a kada je u pitanju standard osnovane sumnje i standardi za određivanje pritvora.

U apaleciji je istaknuta i politička pozadina kompletnog slučaja, te to da postoje navodi da se radi o politički motiviranom lišavanju slobode.

- Bez obzira na činjenicu da institucije trebaju raditi svoj posao i dovesti taj krivični postupak u potpunosti do kraja, razlog za lišenje slobode ne postoji, pojasnio je Ademović za Oslobođenje.

Odvjetnik Hodžić pojasnio je kako se apelacijom Ustavnom sudu BiH želi osporiti zakonitost postupka upada policije, pretresa i na kraju pritvaranja predsjednika Federacije Živka Budimira. On kaže da su kroz tu apelaciju kandidirane tri grupe pitanja, za koje kaže kako bi mogle biti zanimljive za Ustavni sud BiH.

- Prvo pitanje se odnosi na to je li Sud BiH uopće nadležan da postupa po ovoj stvari. Drugo pitanje je vezano za zakonitost dokaza koje je Tužiteljstvo BiH dosad skupilo, jer se nama čini da uopće nije postojala zakonska procedura, kaže Hodžić.

Kao treću grupu pitanja Hodžić ističe političko-medijski ambijent koji je stvoren oko cijelog predmeta.

- Smatramo da je to sve stvorilo jedan pritisak na pravosuđe. Ukazali smo, posebno u ovom dijelu, na praksu Europskog suda u Strasbourgu u dva predmeta: jednog iz Hrvatske i jednog svima poznatog iz Ukrajine, slučaja Julije Timošenko, dodaje Hadžić.

On podsjeća da je Sud u Strasbourgu "jasno kazao da je krivični progon Timošenko bio politički motiviran".

Podsjetimo, Budimira su uhitili pripadnici SIPA-a 26. travnja, po nalogu Tužiteljstva BiH, a Sud BiH mu je odredio jednomjesečni pritvor. Na teret mu se stavlja uzimanje mita u zamjenu za pomilovanja osuđenika u Federaciji BiH.

Dnevno.ba 


Nema komentara

Anketa

Ustavi