RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ogorčeni farmeri iz Nove Bile traže istragu zbog poticaja

Napisano 13.04.2012. 12:15

Nakon objave popisa dobivenih poticaja za poljoprivrednike, sve je više razočaranih na području SBŽ-a

Ogorčeni farmeri iz Nove Bile traže istragu zbog poticaja

Na području Srednjobosanske županije i dalje su glavne teme razgovora poticaji koje je Federalno ministarstvo poljoprivrede podijelilo „po babi i po stričevima“, kako kažu novobiljanski poljoprivredni proizvođači, ogorčeni načinom kako je ta raspodjela ovoga puta učinjena.

Razočarani poticajima

„Kada je uspostavljena Vlada FBiH bili smo razočarani jer je to učinjeno bez hrvatskih stranaka koje su na izborima, u najvećem postotku, dobile povjerenje hrvatskog biračkog tijela. A nećemo kriti da nas je i u tom razočaranju obradovala činjenica da je na čelo Federalnog ministarstva poljoprivrede došao čovjek (Jerko Ivanković Lijanović) koji zna i razumije što je to poljoprivreda, zemljoradnja, stočarstvo“, kaže nam Ivica Bajo, vlasnik farme muznih krava iz Gladnika, u travničkoj MZ Nova Bila, na čiji smo poziv i došli u posjet novobiljanskim poljoprivrednim proizvođačima. Problem su, a i veliko razočarenje, poticaji koji su podijeljeni za poljoprivredu. Jer, to izaziva nevjericu i revolt, a kako i ne bi kada su deseci osoba, samo u našoj i u susjednim općinama, dobili poticaje, a nas dvadesetak koji se bavimo proizvodnjom mlijeka, mesa, jaja, od čega i živimo, nismo dobili ništa“, kaže ogorčeni Bajo, te nam pokazuje suvremeni objekt s 50 boksova za muzne krave u kojemu trenutačno ima samo 5 muznih grla.

„Kako promijeniti situaciju, kako nabaviti još krava, kada se poticaji dijele 'šakom i kapom' podobnima, po stranačkom ključu, davanjem mita i tko zna čega još. A mi koji krvavo radimo, uzimamo zemlju u zakup da bi proizvodili stočnu hranu, ne možemo dobiti ništa“, naglašava Bajo, a iste probleme, razočarani i ogorčeni, iznose i braća Dario i Danijel Barać s 15 muznih krava od čega njihove obitelji (ukupno 12 članova) žive.

„Pitate kako? Pa zar je teško zaključiti? Teško da teže ne može biti. Ušli smo u nepovoljne kredite, izgradili potrebne objekte, kupili poljoprivredne strojeve, vjerovali obećanjima, a onda poticaje dobiju ljudi koji se baš nikada nisu bavili poljoprivrednom proizvodnjom. Nama je muka došla do grla“, ističe Dario Barać, a s istim problemima se susreće i rođak mu Drago Barać i Ilija Topalović koji kaže: „Sve sam uložio u farmu muznih krava, u izgradnju suvremenog objekta, u zakup zemlje, kupnju krava, a sada sam pred potpunim bankrotom. I da mi nije oca koji mi pomaže svojom mirovinom, moja šestočlana obitelj bi bila na granici opstanka. A do kada će mi i otac pomagati?“, pita se, pun jeda, Ilija Topalović.

Uputit će pismo

Slične su priče i drugih novobiljanskih poljoprivrednih proizvođača, farmera, članova Zadruge „Putičevo“ iz MZ Nova Bila. I sve ovo što je navedeno, i još mnogo toga, su razlozi što će ovih dana uputiti pismo nadležnim organima izvršne i pravosudne vlasti te policijskim strukturama općine Travnik, Srednjobosanske županije i FBiH i tražiti temeljitu analizu i istragu kako su se dijelili poticaji, tko ih je i po kojem kriteriju dobivao, tko je i kako u tomu posredovao na terenu.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi