RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Opća pomutnja

Napisano 23.01.2013. 14:24

Školstvo u ZH županiji – Nakon sudske odluke da je štrajk prosvjetnih djelatnika u ovoj županiji nezakonit

Opća pomutnja

■ Vlada: Smanjenje plaća do 10 posto nužno, a uštede se odnose na sve korisnike proračuna
■ Odgovor Vlade i sindikata – Još uvijek nitko ne želi popustiti u štrajku

Odluka Općinskog suda u Širokom Brijegu kojom je štrajk osnovnih i srednjih škola u ZHŽ-u proglasio nezakonitim i naložio da se prekine teško je pogodila prosvjetne djelatnike. Vlada nevjerica, ogorčenje, gnjev.

Korak unatrag

U komentarima se uglavnom iznosi da je riječ o odluci koja je donesena pod utjecajem politike te da je u zapadnoj Hercegovini učinjen korak unatrag kada je riječ o razvoju i napretku demokracije i slobodnog društva. U ponedjeljak navečer, nekoliko sati nakon sudske odluke, u školama su održani hitni sastanci sindikalnih podružnica na kojima je pročitana presuda i tražilo se najbolje rješenje kako dalje postupati. Bilo je različitih mišljenja, no prevladavala je spoznaja da se sudska odluka mora poštovati i provoditi.

Jučer je u školama bilo šaroliko kada je riječ o prekidu štrajka i početku nastave. Negdje se radilo u cijelosti, negdje nije nimalo, u nekim školama djelomično, a u nekim je vladao tihi bojkot. Slično je i s dolaskom učenika, bilo je škola gdje su došli gotovo svi, u nekima polovica ili trećina...

U Ljubuškom nisu radile OŠ Marka Marulića i OŠ Ivane Brlić Mažuranić, dok je OŠ u Vitini radila. U Gimnaziji je došlo vrlo malo učenika, nastave nije bilo, većina profesora je bila za nastavak štrajka. U SSŠ Ruđera Boškovića došla je trećina učenika, desetak profesora je radilo, ostali su nakon sindikalnog sastanka odlučili da danas rade „punim kapacitetom”. U Grudama su sve škole radile: SŠ A. B. Šimića, OŠ Ruđera Boškovića te OŠ u Sovićima i Drinovcima. U Širokom Brijegu nisu radile Prva i Druga OŠ, a radio je jedan broj područnih; radila je i škola u Kočerinu, a u Biogracima nije. U Gimnaziji nastava se odvijala do velikog odmora, a poslije je prekinuta, učenici su samo pod nadzorom boravili u učionicama. U Srednjoj strukovnoj školi došlo je vrlo malo učenika, nastave nije bilo. U Posušju u Gimnaziji je radila trećina profesora, u SSŠ, koja radi popodne, učenici nisu došli kao ni oko dvije trećine profesora koji su stalno bili u štrajku. OŠ Ivana Mažuranića u gradu i škole u Rakitnu i Viru su radile.

Odluka sindikata

Jučer u 13 sati u Ljubuškom su sindikati održali zajednički sastanak dvaju predsjedništava, a u kasnim popodnevnim satima zasjedala je i zajednička izvanredna skupština. Prema najavama, odluka dvaju sindikalnih vodstava bit će da se podnese žalba Županijskom sudu i da se štrajk ne prekida. Postoji zakonska mogućnost da se počne raditi, ali i da se u određenom trenutku štrajk ponovno aktivira.

Jedni rade, a drugi ne, treći uveli „tihi štrajk”
 
Nakon 10-dnevnog štrajka prosvjetnih radnika u školama ŽZH, Općinski sud u Širokom Brijegu donio je odluku da je štrajk nelegalan. Uslijedila su priopćenja Vlade Zapadnohercegovačke županije, kao i sindikata, u kojima jedni pozivaju djecu na nastavu, drugi kažu kako se štrajk nastavlja!
Na tiskovnoj konferenciji koju je jučer sazvao predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić, ministar financija Radoslav Luburić objasnio je kako je financijsko stanje teško i da se mora ići na mjere štednje za sve korisnike, pa i prosvjetne djelatnike (topli obrok, regres, prijevoz...).

- Na plaće ide 80 posto proračunskih sredstava. Na reduciranje prava korisnika imamo sva prava, pa i moralna, ali sindikati su odbili paket naših mjera. Nemamo izbora, smanjenje plaća do 10 posto je nužno. Uštede se odnose na sve korisnike proračuna. Zatekli smo goleme dugove prethodne vlade, uz ostalo više od šest milijuna neplaćenih doprinosa, što smo sanirali, te plaćamo tekuće doprinose u dogovoru s Poreznom upravom - rekao je predsjednik Vlade Zdenko Ćosić.

- U Grudama rade sve škole, u Posušju i Ljubuškom gotovo sve, dok u Širokom imamo pojavu tihoga štrajka – djeca i nastavnici samo sjede u učionicama - kaže ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZH županije Helena Lončar.

I policija u MUP-u ZHŽ-a ne prihvaća mjere štednje
 

Na izvanrednom sastanku Upravnog odbora Sindikata djelatnika MUP-a Zapadnohercegovačke županije održanom u Širokom Brijegu usvojena je odluka da Sindikat ostaje pri očitovanju Vladi ŽZH o prijedlogu mjera štednje od 7. prosinca 2012., u kojem je zauzet konačan stav da se ne prihvaćaju mjere štednje koje se odnose na umanjenje osobnih primanja korisnicima proračuna.
Ne prihvaća se: ukidanje naknada iz osnova materijalnih prava, umanjenje toplog obroka s 9 na 7 KM, umanjenje troškova prijevoza s 0,25 KM na 0,20 KM po km i ukidanje regresa.


Nema komentara

Anketa

Ustavi