RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Orašje - 20. obljetnica 106. oraške brigade Hrvatskoga vijeća obrane

Napisano 16.05.2012. 11:45

Orašje - 20. obljetnica 106. oraške brigade Hrvatskoga vijeća obrane

Kroz brigadu je prošlo 5.500 branitelja, poginuo je 271, a više od 1.000 ranjeno

► Obljetnica – proslavljena je pod sloganom „Zajedno u ratu, zajedno u miru“
► U povodu 20. obljetnice 106. HVO brigade održana je svečana akademija

Nekada s oružjem u ruci u obrani posavskih prostora i nekadašnje oraško-šamačke bojišnice, a danas s ratnim ožiljcima 20 godina nakon DR, pod sloganom „Zajedno u ratu, zajedno u miru“ Udruge proistekle iz DR općine Orašje prigodnim su sadržajima obilježile obljetnicu 106. oraške HVO brigade.

Sačuvati ponos branitelja

Kroz 106. HVO brigadu prošlo je oko 5.500 branitelja, više od 1.000 ranjenih i na stotine oboljelih. O požrtvovnosti obrane potvrđuje 271 poginuli branitelj.
- Ne smijemo zaboraviti žrtvu koju su branitelji dali tijekom rata. Moramo sačuvati ponos DR, ponos branitelja i boriti se za rješavanje statusa branitelja, čulo se na obljetnici.

Okupljanje nekadašnjih pripadnika te legendarne i najbrojnije posavske postrojbe HVO-a započelo je u Vidovicama poznatim po herojskoj obrani, ali i velikim žrtvama. Vijenci su položeni uz spomen-obilježja u „Polju“ Vidovice, a sv. misa zadušnica služena je u crkvi bl. Alojzija Stepinca u Orašju.

Izaslanstva Udruga DR, vojske, policije, institucija, gostiju iz RH, stranaka, položili su vijence i zapalili svijeće ispred spomen-obilježja u Orašju.

Žrtva obvezuje

Župnik župe u Vidovicama vlč. Josip Senjak izmolio je molitvu uz spomen-obilježje u „Polju“, podignuto za poginulog 31 branitelja.
- Njihova žrtva sve nas obvezuje, iako i danas ima stvari koje zabole, kao aktualna događanja iz Haaga koja nam teško padaju. Nažalost ni vi ni ja to ne možemo promijeniti. Ono što možemo, i zbog njih, ali i zbog naše budućnosti, čuvati je svijetlu uspomenu na neustrašive branitelje, istaknuo je župnik.

Održana je i svečana akademija. Bila je to prigoda progovoriti i prisjetiti se na herojske dane obrane. Veterani i dragovoljci odigrali su prijateljske nogometne susrete.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi