RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Orašje - Mještani Kostrča još od 1952. proslavljaju Praznik rada

Napisano 30.04.2012. 09:55

Orašje - Mještani Kostrča još od 1952. proslavljaju Praznik rada

Posebna atrakcija davnih vremena bila je utrka starih mještana Kostrča koji su trčali za bocu rakije

Proslava 1. svibnja u Posavini ima dugu tradiciju i odmah nakon jutarnje šetnje tamburaša, slavlje se nastavljalo uz roštilj, u prirodi, na livadama i uz rijeku Savu. Ipak, malo je mjesta koja obilježavaju Međunarodni praznik rada, na način kao što rade u Kostrču, selu u općini Orašje gdje poštuju tradiciju.

Na stadionu će se okupiti stari i mladi i svi imaju svoj razlog da sudjeluju u proslavi koja će sadržavati raznovrstan program. Poljoprivrednici ostavljaju poslove na svojim oranicama, jer nitko ne želi propustiti jedinstven doživljaj, a jutarnji program započet će utrkama učenika područne škole, odvojeno po razredima. U davna vremena posebna atrakcija bila je utrka starih mještana Kostrča koji su trčali za bocu rakije, a sve je popraćeno izvornom pjesmom i svirkom uz šargiju i violinu. Središnji dio proslave bit će čitanje popularnog Vrapca.

- Vrabac se može podvesti pod pjesničko djelo koje na neuobičajen i osebujan način prikazuje zgode i nezgode mještana u periodu između dvije proslave. Doživljaji su opjevani u stihovima, desetercu ili dvanaestercu, a teme obrađuju raznovrsne dogodovštine, od ljubavnih do tragikomičnih zgoda, kazao je Marijan Živković Mićo. U programskom sadržaju pored tradicionalnih utrka djece, najavljeno je natjecanje u bacanju kugle, skok u dalj, utrka u, vrećama, potezanje klipa…

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi