RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Organizirani povratak Srba u SBŽ doživio je totalni slom

Napisano 10.05.2012. 13:54

Travnik - Sastanak na temu „Analiza stanja o povratku Srba u Središnju Bosnu“

Organizirani povratak Srba u SBŽ doživio je totalni slom
 
Jednostavno povratnici nemaju uvjete za život - nema posla, nema zdravstvene zaštite...

U Travniku je održan radni sastanak SGV-PR u Bosni i Hercegovini kojemu su nazočili i predstavnici Vlade i Skupštine Srednjobosanske županije (SBŽ). Tema sastanka bila je „Analiza stanja, rezultata, problema i daljnjih aktivnosti na povratku pripadnika srpskog naroda u općine SBŽ-a“.

- Situacija u ovom segmentu je katastrofalna, totalni slom je doživio održivi povratak Srba nakon 2002. godine. Jednostavno, povratnici nemaju uvjete za život - nema posla, nema zdravstvene zaštite... U cijeloj županiji samo je nekoliko pozitivnih primjera gdje su se Srbi vratili i ostali jer imaju mogućnost da rade i zarade, kao što je primjer Vlašića. Smatram da se buduća sredstva namjenski trebaju davati ljudima koji su se vratili u svrhu pokretanja nekog posla i da taj povratak bude uistinu održiv - istaknuo je za portal Hronika.ba Nikola Simić, zamjenik predsjedatelja u Skupštini SBŽ-a.

Prema popisu stanovnika iz 1991. godine u SBŽ-u je živjelo 12,5 posto Srba (41.927) - najviše u Donjem Vakufu (9.375), zatim Bugojnu (8.854), Jajcu (8.684) i Travniku (7.751). Slična situacija glede povratka Srba je i u Federaciji BiH, gdje danas živi četiri do pet puta manje Srba u odnosu na popis stanovništva iz 1991. godine. Politika i iznimno nepovoljan ekonomski položaj Srba u FBiH glavni su razlozi.


| Hronika.ba | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi