RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Osamdesetogodišnji samotnjak u Kratini devet godina čeka na obnovu kuće

Napisano 18.05.2012. 14:28

Busovača - U selu Kratine jedini je stanovnik Vojislav Petrović

Osamdesetogodišnji samotnjak u Kratini devet godina čeka na obnovu kuće

► Do prije 12 godina živio je sa suprugom i bili su sami u selu, a onda je ona umrla tako da je danas postao jedini stanovnik sela
► Jedini stanovnik sela, Vojislav, ima kozu Zečicu i dvoje jaradi

Selo Kratine kod Busovače bilo je nastanjeno isključivo stanovnicima srpske nacionalnosti. Nakon završetka rata svi su odselili samo je ostao Vojislav Petrović koji ima 80 godina i nema potomstva. Dvadeset godina živi bez susjeda okružen ruševinama napuštenih kuća. Ponekad ga posjete susjedi Hrvati iz Nadioka kod Viteza i donesu potrepštine, a zimi očiste snijeg kako bi se moglo doći do njegove kuće. Koliko je put loš do sela čak je i terenac kojim smo krenuli u posjet 'prokuhao'.

Pomažu susjedi Hrvati

- Selo je bilo nastanjeno do završetka rata. Onda je krenulo iseljavanje. Više od 20 kuća je porušeno i propalo. Do prije 12 godina živjeli smo ja i supruga sami u selu, a onda je ona umrla tako da sam danas postao jedini stanovnik sela sa svojom kozom Zečicom i dvoje jaradi. Dođu mi susjedi Hrvati u posjet, donesu hranu, a zimi očiste snijeg. Da mi nije Vlade Čalića, kojega zovem
'zlatna jabuka' teško bih i ja izdržao teret samoće. Prošla zima je bila jako hladna. Ložio sam vatru po cijelu noć, ali se nisam mogao ugrijati.
Kuća je trošna, građena od blata i pruća. Puše na sve strane, jada se Vojislav koji je prije devet godina predao zahtjev za obnovu kuće.

Zahtjev za obnovu kuće

Njegova nada zagubila se negdje u ladicama administracije.
- Ponovno sam prošlog mjeseca predao zahtjev da mi obnove kuću, jer ću se smrznuti ako bude hladnoće i velikoga snijega. Kažem onoj službenici: „A kako ću ja dočekati narednu zimu“, ona odgovori: „Kao i prošlu, što se brineš“, kritizira Vojislav općinsku administraciju.

Vladu Čalića zatekli smo kod Vojislava. Uspio je proći terencem. Navratio ga je pitati za zdravlje i donio nešto kućnih potrepština.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi