RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Otvoren vodovod u koji je do sad uložen 4,1 milijun KM

Napisano 29.10.2012. 15:51

Mostar – Svečano proslavljen „Dan Kruševa“

Otvoren vodovod u koji je do sad uložen 4,1 milijun KM 

Nova vodovodna mreža, o čijoj se izgradnji počelo razgovarati daleke 1994., duga je 63 kilometra i ima 500 priključaka

Mještani mostarskoga naselja Kruševo su zajedno s predstavnicima vlasti s gradske, županijske i državne razine i brojnim gostima i prijateljima paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca poginulim hrvatskim braniteljima, svetom misom u župnoj crkvi te prigodnim programom obilježili Dan Kruševa.

Euharistijsko slavlje predvodio je don Stanko Smiljanić, sin Kruševa inače svećenik u Ličko - Senjskoj biskupiji u susjednoj Hrvatskoj koji je prenio srdačne pozdrave biskupa msgr. Mile Bogovića, a Krstionicu iz koje je potekla voda iz kruševskog Vodovoda blagoslovio je don Slaven Ćorić. Misi je nazočio i gospodin Velimir Pleša, generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru. "Dan Kruševa " naziv je manifestacije kojom se obilježava sjećanje na postavljanje crte obrane i prve dane Domovinskoga rata.

Naime, 26. listopada daleke 1991. godine srpski rezervisti izišli su na Kruševo i sukobili se s ophodnjom hrvatskih branitelja. Nakon 85 dana opsade Kruševo je obranjeno, a kako je istaknuo don Ljubo Planinić, mjesni župnik istodobno i hrvatsko Primorje.

Na području mjesne zajednice Kruševo, prema riječima predsjednika Željka Pušića, živi 1.500 stanovnika u 350 kućanstava. Prije izgradnje vodovoda bili su prinuđeni na vodoopskrbu putem skupih cisterni s vodom(cijena je u prosjeku 150,00 KM-a, opas.aut. ), ili putem kišnice i čatrnja.

Nova vodovodna mreža, o čijoj se izgradnji počelo razgovarati daleke 1994. godine duga je 63 kilometra i ima 500 priključaka. Radi se o projektu vrijednom četiri milijuna i 150 000, 00 KM-a. Za konačni dovršetak mreže bit će potrebno još milijun. Sredstva su osigurali: Federacija BiH, HNŽ-e, Agencija za vodno područje Jadranskog mora Federacije BiH, Grad Mostar i Javno poduzeće "Elektroprivreda" HZ HB.

U glazbenom dijelu programa nastupili su članovi Klape "Kruševo" koja je osnovana prije godine dana i koju vodi Mostarac Karlo Miličević, a u posjet Kruševu na svečanost Dana Kruševa i otvorenja Vodovoda pristigli su i dragi prijatelji iz Živinica kod Tuzle i Vrgorca.


Nema komentara

Anketa

Ustavi