RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Otvorena suvenirnica franjevačkog samostana u Jajcu

Napisano 12.05.2012. 13:51

Otvorena suvenirnica franjevačkog samostana u Jajcu

Uređena i soba u kojoj je sarkofag sa zemnim ostacima posljednjeg bosanskog kralja, Stjepana Tomaševića

Jajce - Jučerašnji dan bit će ubilježen ne samo u kroniku jajačkog kraja, nego i u srcima mnogih ljubitelja grada na Plivi. Naime, u franjevačkom samostanu sv. Luke u Jajcu otvorena je suvenirnica, kraljeva soba i radionica. Kao što je i najavljivano, program je počeo jučer u 11h. Sudjelovalo je nekoliko kulturno-umjetničkih društava iz Jajca.

Voditelj, Fra Željko Nikolić, đakon na praksi u župi, u uvodnom dijelu, rekapitulirao je poslove koji su prethodili otvaranju te najavljivao sudionike programa. U prigodnom programu sudjelovali su: članovi glazbene škole iz Jajca, KUD „Preporod“ Jajce, KUD „Stari grad“ Jajce, KUD „Prijatelj“ Jajce, g. Ivan Jezerčić – Učitelj, koji, istovremeno svira pravi mali orkestar (šargiju, usnu harmoniku i bubanj).

Potom su gospođe Kata Jezerčić i Tahira Musić pokazale i objasnile pojedine dijelove narodne nošnje kod katolika i muslimana jajačkog podneblja.

Na koncu prigodnog programa završnu riječ uputili su domaćin, fra Niko Petonjić, gvardijan samostana i župnik jajačke župe, g. Jozo Bojanić, voditelj Crvenog križa Jajce i g. Goran Knežević, predstavnik Handicap International-a, udruge koja je sufinancirala projekt obnove suvenirnice, Muzeja franjevačkog samostana u Jajcu i otvorenja radionice. G. Goran je i službeno presijecanjem vrpce otvorio suvenirnicu.

Valja napomenuti kako je Handicap International, za ovaj dan, potpomogao izdanju četiriju letaka na teme: Jajce u antičko vrijeme, Jajce kraljevski grad, Posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević i Muzej franjevačkog samostana u Jajcu. Tekst potpisuju prof. Bruno Ljubez i Franjevački samostan sv. Luke u Jajcu, fotografije Stipo Raštegorac, lekturu prof. Gordana Ljubez i prof. Ivana Čavar-Pušić, grafičko oblikovanje Branko R. Ilić, tisak „Grafoprint d.o.o.“ Jajce u tiražu od 8.000 primjeraka za svaku temu. Medijski pokrovitelj programa bio je „Radio Jajce“.

Nakon službenog programa uslijedila je posjeta radionici gdje će se izrađivati ručni radovi, a potom i zakuska. Za jučerašnji događaj u samostanu, uspjelo se urediti i otvoriti sobu u kojoj je sarkofag sa zemnim ostacima posljednjeg bosanskog kralja, Stjepana Tomaševića.

U međuvremenu, samostan je posjetilo 120 učenika (3. i 4. r.) Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ iz Travnika. Oni su, naime, i prvi turisti-posjetitelji suvenirnice i kraljeve sobe.

Iz samostana zahvaljuju, ponajprije dragom Bogu za ovaj događaj u prelijepom Jajcu, a također i svim ljudima dobre volje koji su na svoj način sudjelovali da se otvori suvenirnica, radionica i kraljeva soba u Muzeju franjevačkog samostana sv. Luke u Jajcu.

| www.franjevackisamostan | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi