RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Posavina – Istražuju se uzroci bolesti nefritisa na uzorku od 1.000 Posavaca

Napisano 12.03.2012. 11:12

Posavina – Istražuju se uzroci bolesti nefritisa na uzorku od 1.000 Posavaca

Endemsko žarište – Istražuju glavni uzrok velikog broja oboljelih od bolesti zatajenja bubrega

■ 120 pacijenata sa endemskom nefropatijom je registrirano na ovom prostoru, prijeti im dijaliza
■ Endemska nefropatija izražena je od Odžaka do Šamca
■ Od ove bolesti nije imuno niti područje oko Slavonskog Broda

Zdravstvena karta svijeta u novu je 2012. godinu ušla sa još uvijek velikom nepoznanicom glavnog uzročnika bolesti endemskog nefritisa, jednog od najtežih oblika zatajenja bubrega.

Endemski nefritis

Posavina je inače na zdravstvenoj karti svijeta jedno od rijetkih područja sa ekstremno velikim brojem pacijenata oboljelih od endemskog nefritisa, često naznačeno u studijama svjetskih stručnjaka nefrologije kao endemsko žarište. Endemska nefropatija izražena je osobito na potezu od Odžaka preko Domaljevac-Šamca i Orašja pa sve do Bijeljine. Samo na području Posavske županije je oko 100 pacijenata upućenih na dijalizu. Tim su oboljenjem zahvaćena Bijeljina i Brčko, a od te bolesti nije imuno niti područje oko Slavonskoga Broda.

Glavni „okidač“ ili uzročnik bolesti još uvijek je medicinska nepoznanica. Znanstveni projekt na terenu vode Klinički centar Tuzla, te uposlenici Doma zdravlja Domaljevac - Šamac na čelu sa dr. Samirom Karabegovićem i ravnateljem Centra za dijalizu Odžak dr. Želimirom Stipančićem.
– Istraživanje se provodi na uzorku od oko tisuću Posavaca (od 20 do 70 godina) u općinama Domaljevac i Odžak, od svjetskog je značenja, a ozbiljnost projekta potvrđuje Svjetska zdravstvena nefrološka organizacija.
- Domaljevac je odabran jer imamo najveću učestalost pojave endemske nefropatije s obzirom na broj stanovnika.

Nastavlja se istraživanje

Taj se broj kreće stalno između 25 i 30 pacijenata koji su na dijalizi. a registrirano je i oko 120 pacijenata sa endemskom nefropatijom, što znači da će, nažalost, neki od njih prije ili kasnije završiti na dijalizi, pojašnjava dr. Karabegović.
- Nastavljamo i dalje istraživanje prateći pacijente kako bi upoznali uzročnika bolesti te moguće parametre za dijagnostiku i prevenciju. Ukoliko ovo istraživanje to pokaže već u djetinjstvu bi se mogli dokazati čimbenici rizika, odnosno rizične osobe koje bi tijekom života mogle oboljeti od endemske nefropatije. U tom bi se slučaju uključile striktne preventivne mjere praćenja kako bi se svi drugi uzročnici koji dodatno dovode do pogoršanja mogli na vrijeme otkloniti, kako ne bi pacijent stigao do dijalize kao završnog liječenja, zaključuje dr. Karabegović.

Veliki odaziv mještana

Žitelji Domaljevca rado su se odazvali pozivu na pregled jer, uz to što je besplatan, ujedno su kontrolirali svoje zdravlje. Dugi redovi ovoga puta nisu ih činili nervoznim.
- Ovo je ključni zdravstveni problem karakterističan upravo za područje Posavine, tvrdi šef Odjela dijalize Županijske bolnice Orašje dr. Želimir Stipačić.
- Uspoređivat ćemo također podatke iz Domaljevca, gdje je to tipična bolest, s onim na području Svilaja, gdje to nije tipično oboljenje, te sa podacima koje smo ranije dobivali. Dakle, imat ćemo odličnu široku bazu za donošenje određenih zaključaka koje ćemo dalje prosljeđivati stručnjacima
kako bi došli što približnije do uzročnika teške bolesti, zaključuje dr. Stipančić.

Lokacije žarišta endemske nefropatije su Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Rumunjska, Bugarska. Posavina je najmanji prostor s najvećim brojem oboljelih. Lokacije su ravničarski tereni uz velike rijeke, zemljoradnički tereni, familijarno opterećenje (ne nasljedno familijarno), neki su od najčešće spominjanih uzroka.
Medicina točno još nije dala odgovor koji je presudan „okidač“ bolesti zatajenja bubrega. Istraživanje koje se provodi u Posavini pod pokroviteljstvom Svjetske nefrološke organizacije s rezultatima koji će se naći na stolu za analizu pred svjetski priznatim stručnjacima Instituta u Heidelbergu, mogli bi se približiti odgovoru na pitanje, što je uzročnik bolesti endemskog nefritisa.

■ UZROCI
Više uzročnika dovodi do oboljenja

Postoje tri najčešće spominjana uzročnika bolesti. Problematična je voda (ali ne bilo koja jer se pokazalo da kod dvije obitelji koje žive jedna uz drugu, samo jedna od njih oboli). Opasna je voda koja prolazi kroz tzv. pleistocenske slojeve uglja sadrži rizikočimbenike koji mogu biti uzročnici bolesti, pojašnjavaju liječnici. Genetika, ali i fitotoksini također su problematični. Zadnji je slučaj akutnog bubrežnog zatajenja u zemljama Beneluxa kod velikog broja pacijenata. Dokazalo se da je uzročnik bio čaj za mršavljenje koji je sadržavao vučju stopu.

Vučja stopa (Aristolochia clematitis)

Ovu biljku bi trebalo dobro zapamtiti. Ona se u posljednje vrijeme spominje kao mogući uzročnik teške bubrežne bolesti poznate pod nazivom balkanska endemska nefropatija. Bez obzira da li će ova sumnja biti potvrđena, od ranije je poznat njen poguban utjecaj na ljudsko zdravlje. Ali, sa druge strane, nju još od davnina ljudi koriste u narodnoj medicini zbog nekih njenih izuzetnih svojstava. Latinsko ime ove neobične biljke je Aristolochia clematitis, a u narodu je poznata kao vučja stopa, vučja jabuka ili vučika.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi