RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Reforma Federacije: Oprezno sa županijama!

Napisano 15.05.2013. 09:47
Reforma Federacije: Oprezno sa županijama!

Novac postoji u različitim oblastima, ali ga je potrebno najmenski trošiti. Primjerice, imamo naknade za vode i šume, ali taj novac u pravilu ne završava u samim lokalnim zajednicama gdje se te naknade ubiru.

MOSTAR 
- Stručni tim kojeg je sastavilo Veleposlantvo SAD-a u BiH u srijedu bi trebao predstaviti svoje preporuke za reformiranje Federacije kojima će se najvjerojatnije predložiti određeno smanjivanje broja županija, odnosno njihovo okrupnjavanje.

Također, jedna od preporuka će biti i davanje većih nadležnosti jedinicama lokalne samouprave (gradovima i općinama) te ukidanje današnje funkcije predsjednika FBiH te uvođenje dužnosti predsjednika Parlamenta FBiH.

Dok ima entiteta, neka i županija

Politička se javnost još uvijek nije precizno izjasnila o stručnim preporukama za reformu FBiH, no izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH iz Hercegbosanske županije Josip Perić (HSP) za portal Dnevno je rekao kako se protivi reformiranju Federacije BiH, posebice okrupnjavanju odnosno smanjivanju broja županija.

-Najprije treba ukinuti entitete, a tek potom možemo dalje razgovarati o promjenama u Federaciji, odnosno o teritorijalnoj rekonstrukciji entiteta. Sve dok postoje entiteti u ovakvom obliku, suludo je bilo što rekonstruirati jer je besmisleno nekoga nagrađivati za počinjeni genocid i to s pola države. Što se mene tiče, u potpunosti sam protiv diranja u županije sve dok postoje entiteti. Zalažem se za cjelokupnu reformu države BiH, a ne samo Federacije, rekao je Perić.

S druge strane, zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Marinko Čavara je rekao kako ''HDZ BiH pozdravlja svaku inicijativu za izmjene Ustava FBiH''.
-Službeno nismo dobili stajalište ekspertne skupine, no pozdravljamo svaku inicijativu za preustrojem i izmjenama Ustava FBiH. Davno smo rekli da ovaj Ustav FBiH ne omogućava da Federacija efikasno funkcionira, a ne omogućava ni jednaku poziciju za tri konstitutivna naroda i ostale, rekao je Čavara za Dnevno.

Istovremeno, ministar pravde BiH Bariša Čolak (HDZ BiH) rekao je medijima kako nije oduševljen preporukama za reformu Federacije, nego je mišljenja da ti prijedlozi neće donijeti bolje sutra tom entitetu. Čolak je izjavio i kako nije prihvatljivo reduciranje nadležnosti federalnog Doma naroda ali ni ukidanje funkcije predsjednika Federacije BiH.

Općinama nadležnosti i novac

-Ako se govori o ukidanju pozicije predsjednika FBiH, odmah će se otvoriti pitanje asimetričnih rješenja. Ukidanje pozicije predsjednika i pretvaranje jednog doma u vijeće dodatno slabe poziciju Hrvata u BiH, izjavio je Čolak.

No, načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić (HDZ BiH) podržava reformiranje Federacije i to posebice dio o jačanju nadležnosti lokalne samouprave.

-Zalažem se za jačanje lokalnih samouprava jer sam uvjeren da su to najbolje organizirane jedinice uprave. Ujedno su te jednice danas i najoštećenije. Svjedoci smo prenošenja nadležnosti u pojedinim oblastima na općine, no te nadležnosti nisu praćene odgovarajućim financijama, rekao je Barbarić za Dnevno.

Tako je naveo kako je zakonom propisano da općine moraju osigurati besplatan prijevoz učenicima osnovnih škola, a snose i materijalne troškove osnovnih škola.
-Isto je tako sporan i zakon o vodama te neki drugi zakoni. Ti su zakoni stavljeni u nadležnost općina, no nisu osigurana sredstva za njihovo provođenje. To je ključni problem sadašnjega funkcioniranja lokalne samouprave u FBiH.  Također, smatram kako današnje potpuno udaljavanje općina od oblasti obrazovanja i zdravstva, barem na lokalnoj razini, nije dobro. Ako će, pak, povećanje nadležnosti općina pratiti i odgovarajuća financijska potpora, onda mislim da je to jako dobra priča, izjavio je Barbarić.
Načelnik općine Ljubuški ističe kako čak i danas na lokalnoj razini postoji dovoljno novca, no problem je u njegovoj raspodjeli.

Višak ili entitet ili županije

-Novac postoji u različitim oblastima, ali ga je potrebno najmenski trošiti. Primjerice, imamo naknade za vode i šume, ali taj novac u pravilu ne završava u samim lokalnim
zajednicama gdje se te naknade ubiru. Svjesni smo u kakvom okruženju živimo, svjesni smo i ekonomske krize i drugih objektivnih faktora, ali osiguravanje financijskih sredstava mora doći uz povećanje nadležnosti općina. Stanje u državi u zadnjih nekoliko godina je ugrozilo općinske proračune i, vjerujete, ugrozilo je stabilnost brojnih općina u FBiH, rekao je Barbarić.

Govoreći, pak, o eventualnom okrupnjavanju županija, Barbarić je izjavio kako su sve županije finacijski opterećene i zadužene.

-Objektivno gledano, jedna razina vlasti u FBiH je viška, a to znači da je višak ili entitet ili županije. Osobno zagovaram ukidanje Federacije. To je jedno od rješenja. Mi ovdje nešto moramo mijenjati. Cijenim ipak da je sve stvar dogovora. Hoće li umjesto današnjih deset županiji biti njih pet, tri ili dvije, ostaje stvar dogovora. U svakom  slučaju, za svako rješenje treba osigurati dovoljna financijska sredstva da sve to može funkcionirati, rekao je Barbarić. 

Dnevno.ba 


Nema komentara

Anketa

Ustavi