RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

SBŽ - Raste broj nezaposlenih i korisnika pučkih kuhinja

Napisano 16.05.2012. 11:14

Izvješće – Centri civilnih inicijativa o radu Vlade SBŽ

Raste broj nezaposlenih i korisnika pučkih kuhinja

► Aktualna Vlada SBŽ krenula je stopama svojih prethodnika
► Županija je bez strategije razvoja, zapošljavanja i razvoja poljoprivrede, rečeno je na pres-konferenciji

Iako je Vlada Srednjobosanske županije na početku mandata podigla razinu aktivnosti u odnosu na svoje prethodnike, efekti su izostali, pa broj nezaposlenih raste, kao i broj socijalnih slučajeva i korisnika pučkih kuhinja, dok je SBŽ po prosječnoj plati i dalje na dnu ljestvice u Federaciji BiH, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Centara civilnih inicijativa (CCI) na kojoj su predstavljeni rezultati rada Vlade i Skupštine SBŽ u prva tri mjeseca ove godine.

Silazna putanja

- U izvještajnom periodu Vlada SBŽ održala je 12 sjednica od čega osam redovitih i četiri izvanredovite sjednice. Ukupno je u ovom periodu razmatrana 301 mjera. Intenzitet rada Vlade SBŽ je tijekom 2012. godine nažalost imao laganu silaznu putanju. U prva tri mjeseca broj održanih sjednica je kontinuirano opadao - kazao je Mersad Avdić, iz Centra civilnih inicijativa.

Aktualna Vlada SBŽ nastavila je kontinuitet prethodnika pa je zakonodavna aktivnost niska, a većina odluka koje se donose na sjednicama Vlade vezane su uz raspodjelu proračunskih sredstava.

Kadrovska politika

- Preko 50 posto razmatranih mjera odnosilo se na implementaciju proračunskih sredstava, organiziranje rada javne uprave i kadrovsku politiku u županiji – naglasio je Avdić.

Vlada SBŽ nema strategiju razvoja, zapošljavanja, razvoja poljoprivrede, a sa druge strane broj nezaposlenih je porastao, dok je prosječna plaća među najnižim u Federaciji BiH, niža je samo u Posavskoj županiji. Preporuka CCI je napraviti strategije razvoja, održavati tematske sjednice i redizajnirati i osvježiti web stranicu Vlade.

Primanja ministara

Članovi Vlade SBŽ u prva tri mjeseca, do trenutka pravljena izvještaja CCI, dobili su plaće za siječanj i veljaču, te razlike plaća za zadnja tri mjeseca prošle godine što je obračunato po novom Zakonu o plaćama, pa je to proračunske korisnike koštalo 49.317 KM. Inače, plaće članova Vlade SBŽ koštaju poreske obveznike 22.076 KM mjesečno. S obzirom da je SBŽ tijekom prošle godine imao tri Vlade pravo na plaće imaju i ministri iz sastava „platformaške“ i „tehničke“ Vlade pa to građane SBŽ košta svaki mjesec po 9.360 KM.

| DA | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi