RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Split: tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH

Napisano 12.03.2012. 16:59

Solidarnost – Uključio se i Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije

■ Pobožnost križnog puta i euharistijsko slavlje predvodio dr. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije
■ Jedan smo narod, nažalost, razdijeljen ljudskim granicama, ali povezan božanskom niti koja nas i dalje sjedinjuje, kazao je dr. Šimić na propovijedi.
■ Broj katolika u Vrhbosanskoj nadbiskupiji s 530.000 sveden je na 200.000. Kad kažemo katolici, mislimo na Hrvate, budući da su svi katolici tamo Hrvati.
■ Prikupljenim sredstvima financiraju se projekti i programi u mreži Caritasa u Bosni i Hercegovini iz područja socijalno-zdravstvene skrbi...

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije i ove se godine uključio u korizmenu akciju Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini, koji se odvija uz geslo: „Doista, gdje vam je blago, ondje će vam i srce biti“. Pobožnost križnog puta i euharistijsko slavlje u župi Sv. Andrije apostola na Sućidru u Splitu predvodio je dr. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije uz koncelebraciju župnika don Ivana Čotića.

Međusobno pomaganje

Nakon pozdravnih riječi župnika, predvoditelj slavlja dr. Šimić kazao je kako mu je uvijek drago doći u Split i Dalmaciju. Na početku propovijedi istaknuo je svrhu korizmene akcije: prikupiti konkretnu novčanu pomoć, ali i poticati vjernike i ljude dobre volje na međusobno pomaganje, njegovanje dobrih odnosa, ostvarivanje zajedništva u susretima te molitvu za potrebite.
„Jedan smo narod, nažalost razdijeljen ljudskim granicama ali povezan božanskom niti koja nas i dalje sjedinjuje“, kazao je dr. Šimić. Promišljajući o solidarnosti istaknuo je da „biti solidaran znači razmišljati o nekome, brinuti se za nekoga, imati ga na usnama. To bih želio kao ravnatelj Vrhbosanske nadbiskupije, da ostane kao plod ovoga susreta u vašoj župi“. Broj katolika u Vrhbosanskoj nadbiskupiji s 530.000 sveden je na 200.000.
„Kad kažemo katolici, mislimo na Hrvate, budući da su svi katolici tamo Hrvati. Tim ljudima jedini oslonac je Katolička crkva, kamo sreće da nije, ali nažalost jest. Da se ne bi zaboravio taj čovjek
nastojali smo da se i materijalno potpomognu poduhvati Vrhbosanske nadbiskupije“, kazao je dr. Šimić, podsjetivši da se prikupljenim sredstvima financiraju projekti i programi u mreži Caritasa u BIH iz područja socijalno-zdravstvene skrbi, obrazovanja te pastoralni projekti župnih zajednica.

Nabrajajući projekte koji se tom akcijom podržavaju u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, a kojima se nastoji zadržati te ljude na njihovim ognjištima, spomenuo je: dvije pučke kuhinje u kojima se svakodnevno prehranjuju najsiromašniji. Jedna se nalazi u Sarajevu, gdje je većina korisnika nekatolika (muslimani, Romi, manjim dijelom pravoslavci, a onda i katolici), a druga pučka kuhinja je u Zenici gdje su većinom korisnici Hrvati.
- Važno je spomenuti kako je Zenica stradala u ratu jer se, nažalost, u našim medijima ništa ne čuje o stradanjima Hrvata u srednjoj Bosni, kazao je te spomenuo ostale projekte kao što je dječji vrtić „Sveta obitelj“ kojim se katolicima želi omogućiti vjerski, kršćanski odgoj.

Kućna skrb

Važan projekt je i kućna skrb starijih i bolesnih te župni Caritas kojim žele pomoći obiteljima u njihovoj samopomoći. Zahvalivši svima na otvorenosti, susretljivosti i spremnosti, ohrabrio ih je da odvažno žive i svjedoče svoju vjeru za što će zasigurno imati nagradu u nebesima.

U misnom slavlju sudjelovao je i ravnatelj Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije Slavko Jerončić. Korizmenu akciju Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini, temeljem odluke Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH, od 2007. godine provodi Hrvatski Caritas.

| kta.ik | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi