RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Svetom misom proslavljen blagdan uz izvorne folklorne pjesme i stare običaje

Napisano 24.04.2012. 11:32

Vitez / Grude - Svečano obilježen blagdan Svetog Jurja

Svetom misom proslavljen blagdan uz izvorne folklorne pjesme i stare običaje

►U dvorištu župne crkve u Vitezu na misnom slaviju bilo je 2.000 vjernika
►U Vitezu  je misu predvodio prof. dr. fra lvan Šarčević, glavni urednik Svjetla riječi

U okviru obilježavanja blagdana Sv. Jurja, nebeskog zaštitnika župe Vitez, priređeno je niz kulturnih i vjerskih svečanosti, a središnji dio obilježavanja ovog blagdana svakako je blagdanska sveta misa slavljena u dvorištu župne crkve.

Svečanost trodnevnice

Blagdanskoj svetoj misi prethodile su molitvene svečanosti trodnevnice slavljene u župnoj crkvi sv. Jurja. Uz koncelebraciju mjesnog župnika fra Marka Kepića, gučogorskog gvardijana fra Zorana Livančića i dekana Travničkog dekanata, prečasnog Stipe Kneževića, te još desetak svećenika iz župa Lašvanske doline, blagdansku svetu misu je predvodio dr. prof. fra Ivan Sarčević, glavni urednik Svjetla riječi, glasila Franjevačke provincije Bosne Srebrene i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Sveta misa je tradicionalno slavljena u dvorištu župne crkve, a okupilo se više od 2.000 vjernika iz Viteza ali i drugih župa s područja srednje Bosne.

Među vjernicima bili su i mnogi ugledni Vitežani iz svih oblasti života i rada, a predvodili su ih predsjednica OO HDZ-a BiH i zamjenica ministra obrane BiH, Marina Pendeš i općinski načelnik Viteza Vlado Alilović.

Folklorne skupine

Sudjelovale su izvorne pjevačke i folklorne skupine iz više župa srednjobosanskog područja, a lijepom ugođaju, s domaćim viteškiin štihom, doprinijele su članice viteške Udruge „Hrvatska žena“, čiji je osnovni cilj čuvati i njegovati kulturnu baštinu ovdašnjih Hrvata.

90 godina je prošlo od davne 1922., kada je mještanima maloga sela u Hercegovini počela ugibati stoka. Kako bi ova pošast prestala, mještani su zavjetovali svetom Juri i 1925. sagradili mu zavjetnu kapelicu. Od te godine, taj svetac zaštitnik je mjesta Dragićina, u općini Grude, gdje je svečano proslavljen svetac zaštitnik.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi