RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Tko je pronevjerio desetine milijardi maraka donacija?

Napisano 09.04.2012. 12:24

Istrage – Hoće li nova državna komisija uspjeti dati odgovor

Tko je pronevjerio desetine milijardi maraka donacija?

Komisija u prošlom sazivu evidentirala 7.086.585.413 KM donacija, što predstavlja tek oko 30 posto od ukupnog novca koji je stizao u BiH

Na prvoj sjednici Istražne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava, koja je održana proteklog tjedna, imenovani su predsjedavajući ovog parlamentarnog tijela i njegovi zamjenici, i to Mato Franjičević (HDZ BiH), Borislav Bojić (SDS) i Šemsudin Mehmedović (SDA).

Dobiti podatke

Ovo je još jedna poslijeratna istražna komisija koja se upušta u vrzino kolo zvano „utvrđivanje sumnjivih tokova donacija", a riječ je o desetinama milijardi maraka, koje su mahom završile u džepovima političkih i ekonomskih tajkuna, odnosno državne mafije.
Predsjedavajući Komisije Mato Franjičević kaže za „Avaz" da očekuje prepreke da i ovaj sastav Komisije završi posao i dođe do relevantne dokumentacije na osnovu koje bi Tužiteljstvo BiH i Državna agencije za istrage i zaštitu (SIPA) mogli djelovati.
- Problem je u tome što se često ne mogu dobiti podaci od svih relevantnih institucija i tijela od kojih se zatraži dokumentacija. Po tome se naša država razlikuje od normalnih zemalja - kazao je Franjičević.

Bez odgovora

U izvještaju Komisije za istraživanje trošenja donacija koja je radila u prošlom mandatu navedeno je da je od 1996. do 2010. evidentirano 7.086.585.413 KM donacija, što, prema pretpostavkama, predstavlja tek oko 30 posto od ukupnog novca koji je stizao u BiH.
Navedeno je i da su pojedina ministarstva i zavodi otvarali, mimo zakona, račune u stranim bankama i da je novac koji je dolazio kao donacija išao na račune u Beču, Frankfurtu, Minhenu te još neke druge.
O tome koliko je bila izražena volja da se surađuje s ovom komisijom, svjedoči podatak da je na 4.000 dopisa odgovorilo samo 34 posto korisnika donacija.   

Za osam godina došlo između 71 i 81 milijarde dolara!

Samo prema studiji „Integritet u rekonstrukciju“ koju je uradila međunarodna organizacija iz Velike Britanije „Tiri", ukupna pomoć međunarodne zajednice našoj državi od 1992. do 2000. godine iznosila je između 71 i 81 milijarde dolara!
Sedam do osam milijardi dolara išlo je za humanitarnu pomoć izbjeglicama, 14 do 15 milijardi za vojne potrebe „čuvara mira", tri do četiri milijarde za civilne poslove, 10 do 12 milijardi za ekonomski oporavak i rekonstrukciju, pet do šest milijardi za ostalu pomoć.

| DA | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi