RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U 103. brigadi HVO-a poginulo više od 190 Bošnjaka

Napisano 17.05.2012. 11:14

U 103. brigadi HVO-a poginulo više od 190 Bošnjaka

Zaboravili ih svi bošnjački političari

► Rašić: Osobno sam zvao neke od uglednih bošnjačkih političara, ali ni izaslanike nisu poslali
► Mujkić: Kad je Bajram, onda su oni, Hrvati, umjesto nas išli na liniju. Za Božić, bilo je obrnuto!

Premda je među 593 poginula branitelja 103. brigade HVO-a Derventa (Derventski vitezovi) i više od 190 poginulih Bošnjaka, pripadnika te brigade, to nije bio dovoljan razlog da se ijedan značajniji političar u Bošnjaka pojavi na obilježavanju 20. godišnjice ove brigade u Derventi. Organizatori su neke od njih i pozvali, no, ranije preuzete obveze su ih spriječile da se odazovu. Nisu ni svoje izaslanike poslali.

Hercegovina i Posavina nisu isto

„Osobno sam zvao neke od uglednih bošnjačkih političara da se pojave na obilježavanju 20. obljetnice 103. brigade HVO-a Derventa u kojoj je bilo i mnogo Bošnjaka. No, neki od njih, poput Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, kojeg sam osobno zvao na obljetnicu, bili su zauzeti obvezama koje su tih dana imali u Bruxellesu. Poziv su dobili i neki drugi političari, ne samo Bošnjaci, no, nisu se pojavili. Čak ni svoje izaslanike nisu, kako to red nalaže, poslali. Niti su nas obavijestili da neće doći. Mislim da to nije u redu. Onih 190 poginulih Bošnjaka u 103. brigadi HVO-a je zaslužilo da im neko od političara u Bošnjaka oda počast. Treba znati da Bošnjaci i Hrvati u Posavini nisu ratovali jedni protiv drugih. Na referendum o neovisnosti BiH smo zajedno izašli, zajedno smo i ratovali protiv istog agresora. Nije, kažem, isto usporediti Hercegovinu i Posavinu. Zbog takvog stava sam osobno imao problema sa pokojnim Gojkom Šuškom, ministrom obrane Republike Hrvatske“ objašnjava general HVO-a Ilija Rašić.

Eno Mujkić, jedan od zapovjednika spomenute brigade HVO-a, objašnjava kako je i više od 190 Bošnjaka poginulo u toj brigadi, te kako su poginuli zaslužili da se i neko od političara u Bošnjaka pojavi na njihovim mezarima. Tim prije što je među njima bilo sjajnih momaka koji su BiH počeli braniti onda kada u Sarajevu ni metak nije bio ispaljen.

„Ove se godine, dakle, nijedan političar, Bošnjak, nije pojavio na obilježavanju 103. brigade HVO-a, koja je u svojim redovima imala znatan broj Bošnjaka. Biće da kod njih ovo HVO ima loš predznak. Prošle godine kada je bilo obilježavanje godišnjice ove brigade Adil Osmanović je barem poslao izaslanika. Ove se godine nitko nije pojavio da poginulim Bošnjacima zajedno s ostalima Jasin prouči“ kaže Mujkić, objašnjavajući kako su odnosi Bošnjaka i Hrvata u toj brigadi bili dobri.
„Kad je Bajram, onda su oni, Hrvati, umjesto nas išli na liniju. Za Božić, bilo je obrnuto“ kaže Mujkić.

Imam proučio Jasin

Kako god, obitelji poginulih Bošnjaka, bivših pripadnika 103. brigade HVO-a, uživaju sva prava obitelji poginulih branitelja. Bilo u Federaciji BiH, bilo u Republici Hrvatskoj. Za obljetnice spomenute brigade mjesni imam Muris-efendija Abdurahmanović poginulim je Bošnjacima proučio Jasin, a počast im je, među ostalima, odao i Živko Budimir, predsjednik FBiH. 

| Oslobođenje | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi