RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U prava uvedeni kao civilne žrtve rata, a ostvaruju prava na vojne mirovine

Napisano 18.10.2012. 11:39

Zaustaviti reviziju - Hrvatski branitelji idu u prosvjede

U prava uvedeni kao civilne žrtve rata, a ostvaruju prava na vojne mirovine

■ Zbog nezakonite revizije u FBiH usmjerene protiv pripadnika HVO-a, uskoro prosvjedi i blokade diljem BiH, odlučne su udruge
■ Nezakonitu reviziju na štetu branitelja HVO-a provodi Zukan Helez kojeg će tužiti

Članovi Odbora za pitanja branitelja pri HDZ-u BiH pod predsjedanjem predsjednika Odbora generala Ilije Nakića na sastanku u Kiseljaku su razmatrali aktualan proces revizije braniteljske populacije koji provodi Federalno ministarstvo za pitanja branitelja sa Zukanom Helezom na čelu. Konstatirano je da je revizija nezakonita, jednostrana i ciljana jer je usmjerena isključivo na pripadnike HVO-a. Po reviziji koju provodi Zukan Helez, 90 posto lažnih invalida je u HVO-u, što nikako ne odgovara činjeničnom stanju - istaknuto je na sjednici Odbora na kojoj su bili i Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ-a BiH, i Lidija Bradara, članica Predsjedništva HDZ-a BiH i predsjednica ŽO-a HDZ-a BiH SBŽ-a.

Propusti u reviziji navedeni su i u izvješću o aktualnoj problematici u radu Ministarstva branitelja koje je članovima Odbora prezentirao Martin Frančešević, pomoćnik ministra i jedan od rijetkih hrvatskih kadrova pri spomenutom ministarstvu, ali koji nemaju utjecaja na proces revizije.
- Izmjene zakona o pravima branitelja izravno su usmjerene protiv stradalnika HVO-a, a na ruku idu bošnjačkim stradalnicima koji su u prava uvedeni kao civilne žrtve rata, a ostvaruju prava na vojne mirovine. Arhiv HVO-a je osiromašen, a zbog dokumenata koji nedostaju pripadnici HVO-a ostaju bez prava - kaže Frančešević.

- Revizija se mora odmah zaustaviti jer ako to ne učinimo, uskoro nećemo imati koga štititi. Podsjećam vas da je prije revizije omjer raspodjele sredstava između Armije BiH i HVO-a bio 1:10 u korist Armije BiH koja je iz proračuna povlačila 284 milijuna, a HVO samo 48 milijuna. Sad je omjer vjerojatno 1:20, a u konačnici HVO-u će se oduzeti sva sredstva - kaže Mladen Begić, ministar za pitanja branitelja ZHŽ-a.

Članovi Odbora usvojili su zaključak da će se u što skorije vrijeme organizirati ciljani prosvjedi. Traži se žurno zaustavljanje revizije i vraćanje procesa na početak. Određeno je i da će oštećeni pripadnici HVO-a podnijeti tužbu protiv Ministarstva branitelja FBiH pred Ustavnim sudom, a potpisat će je Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara.


Nema komentara

Anketa

Ustavi