RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ustavom zajamčena prava Hrvata u BiH svedena na margine

Napisano 18.01.2013. 15:54

Hrvatsko pitanje u BIH - medijsko predstavljanje, okrugli stol u Mostaru

Ustavom zajamčena prava Hrvata u BiH svedena na margine
 
Nacionalni interes Hrvata u BiH je i Radiotelevizijski kanal

U dvorani hercega Stjepana Kosače u Mostara održan je okrugli stol o temi „Hrvatsko pitanje u BiH -medijsko predstavljanje“. Voditelj programa bio je predsjednik Udruge hrvatskih novinara u BiH Ljubo Kovač.

Neravnopravnost Hrvata

Prvi je riječ dobio prof. dr. Milan Vego koji je istaknuo neravnopravnost Hrvata u BiH.
- BiH je suverena i složena država s tri konstitutivna naroda. Konstitutivan znači jednakopravan i tu je srž problema. Hrvatima je ta jednakopravnost potajnim revizijama Daytonskog sporazuma svedena na margine. Jedan konstitutivan narod, prema svim poveljama UN-a, ima pravo na svoj jezik u medijima. U BiH vidimo da to i nije tako, a najbolji pokazatelj je protivljenje RTV kanalu na hrvatskom jeziku - kazao je Vego, iznijevši i analizu situacije zastupljenosti jezika u medijima iz čega se jasno vidi koliko je hrvatski narod marginaliziran u BiH.

Nacionalni interes

Mr. Drago Martinović je govoreći o stanju medija na hrvatskom jeziku istaknuo da su web portali, uz dnevni tisak, postali glavni hrvatski mediji u BiH koji na najagresivniji način, u pozivnom smislu, govore o hrvatskom pitanju u BiH. Spomenuo je i radiopostaje i tešku situaciju Radija Herceg Bosne, što su istaknuli svi govornici, naglasivši da je to ujedno i jedini medij na hrvatskom jeziku koji svojim signalom pokriva cjelokupni teritorij BiH i dijelove teritorija Hrvatske.

Govor mr. Željka Asića izložio je Ivan Gašpar u čemu je naglašena potpora RTV kanalu na hrvatskom jeziku jer je to pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

O stanju medija i politike u BiH govorio je i prof. Marko Tokić.
- Priča o rekonstrukciji Federacije traje nekoliko mjeseci, a nitko se ne pita po kojim se uvjetima ulazi u tu Federaciju. Moj bi jednostavan uvjet bio da ćemo ući u Federaciju, ako hrvatski RTV kanal bude financiran iz proračuna i bude imao jednake uvjete kao televizija drugog naroda. Nevjerojatno je da je nacionalni interes Bošnjaka da Hrvati nemaju medij na svome jeziku. Nacionalni interes im je osporiti Ustavom zajamčena prava drugome narodu!?
Spomenuo je i člana predsjedništva Željka Komšića kao drugog bošnjačkog člana Predsjedništva, jer ga nisu izabrali Hrvati.


Nema komentara

Anketa

Ustavi