RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zaustavljeno rušenje nacionalnog spomenika

Napisano 19.06.2012. 13:47

Zaustavljeno rušenje nacionalnog spomenika

’Ove kuće nisu dirali ni nacisti za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali oni nisu bili ravni ovim islamistima danas‘. Naprosto hoće da nas sve istjeraju iz Sarajeva i unište svaki trag da su u ovom gradu živjeli Hrvati, Srbi i Jevreji.
 
Vile pod zaštitom

Ovako je dr Davor Perinović, vlasnik vile „Perinović”, objasnio potez gradskih vlasti Sarajeva koje su dale dozvolu za rušenje vile „Markezić Korn” u naselju Crni vrh u općini Centar, nacionalnog spomenika prvog stupnja zaštite.

Perinović, izuzetan stručnjak za ortopediju kralježnice, koji se može pohvaliti izuzetnim poznavanjem povijesti umjetnosti i arhitekture, kaže da je njegova obitelj generacijama živjela u Sarajevu i to upravo u ovom prvom planski građenom naselju.

U ovom dijelu Austrougarska je započela gradnju urbanog Sarajeva. Većinu vila projektirali su najpoznatije arhitekte tog vremena poput zagrebačkog arhitekte Stjepana Planića.

- Planić je od 1927. godine propagirao modernu arhitekturu svog doba. Njegovu arhitekturu odlikuje funkcionalnost - priča dr. Perinović i dodaje da u svijetu postoje još samo dva slična naselja, jedno u Tel Avivu, a drugo u Stuttgartu.

Njegova vila „Perinović” nalazi se odmah iznad vile „Markezić Korn” koja se ruši, a pored nje je vila „Latal-Danon”.
- To je vila Elijasa Danona, brata poznatog Oskara Danona, koji je često u njoj boravio. Procjenjivalo se da vrijedi više od milijun KM i to prije nego što je proglašena nacionalnim spomenikom - objašnjava nam Perinović.

Ističe da je riječ o „neviđenom kriminalu, javašluku i rušenju Daytonskog sporazuma bagerima i strojevima GP 'Bosna'„.

- Prošle srijede svečanosti otkrivanja informacione ploče na kojoj je opisana povijest naselja nazočili su visoki predstavnik Valentin Inzko i veleposlanik Hrvatske Tonči Staničić i iskreno smo povjerovali da će konačno ovo naselje da bude zaštićeno. Ali dva dana poslije, u petak oko pet sati  stigli su strojevi GP „Bosna” i počeli su da ruše vilu „Markezić Korn” - priča Perinović.

Dodaje da je policija na njihov poziv, a po nalogu županijskog tužitelja, zaustavila radove, postavila žutu traku ali da su radnici GP „Bosna” posao nastavili i u subotu ujutro, sklonili žutu traku i posao nastavili i jučer.

- U Sarajevu jednostavno hoće da promijene povijest i obrišu sve tragove koje su ostavili Srbi, Hrvati i Jevreji. Sada se više ni Kranjčevićevo stepenište tako ne zove, nego stepenište nekog Halida Nazečića. Vila „Hanski Alijas” sada je vila „Osmandija” - kaže Perinović i dodaje da još nije uspio da sazna kako namjeravaju nazvati građevinu koju hoće da grade na lokaciji vile „Markezić Korn”.

Rušitelji

Ispred vile „Markezić Korn” zatekli smo jučer radnika GP „Bosna” koji nije želio ništa da govori, samo je ponavljao da „čuva objekt”. Vidjeli smo razbijene prozore, porušene zidove i potkopavanje terena ispod vile.

Dr. Perinović kaže da je saznao da povijesni objekt ruši austrijska banka Rajfajzen lizing.

- Dosta je rušenja po Sarajevu i to mimo Odluke Komisije za nacionalne spomenike. Na tu Komisiju je potpis stavio visoki predstavnik i ovo je direktan udar na Daytonski sporazum - kaže dr. Perinović.

Supruga dr. Perinovića Ljubica odmah je u petak, kada je počelo rušenje vile „Markezić Korn”, obavijestila OHR, Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo za prostorno uređenje, investitora radova na parceli vile „Markezić Korn” Rajfajzen lizing, općinu Centar, GP „Bosna” i „Unioninvest”.
- Svi su primili dopise koje sam donijela, jedino Rajfajzen lizing nije htio - kaže Ljubica Perinović.

Vilu „Perinović”, u kojoj i danas živi obitelj Perinović, sagradio je Davorov djed Vladimir Perinović, a potom je tu živio njegov otac Milenko Perinović, tadašnji direktor Prve sarajevske gimnazije. Vila Perinovića je riznica starina, među kojima je i prvo izdanje Nušićeve „Autobiografije” sa posvetom samog autora.

Direktor GP „Bosna” Uglješa Kisić kaže za „Glas Srpske” da to građevinsko poduzeće ruši vilu „Markezić Korn” u Kalemovoj ulici na broju 5. po ugovoru sa Rajfajzen lizingom.

- Odluka da je Crni vrh nacionalni spomenik u „Službenom listu” je objavljena 12. lipnja, a dozvolu da rušimo dobili smo prije pet mjeseci. Nećemo obustaviti radove, jer je Odluka koju imamo starija od Odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. Sada bi mogli proglasiti nacionalnim spomenikom i zgradu Vlade RS u Banjaluci - kaže Kisić.

Rekao je da su počeli da grade na osnovu Odluke općine, a na opasku da se ovdje ne gradi, nego ruši, Kisić je rekao:
- Ovdje će se sagraditi novi objekt samo ljepši nego što je bio ovaj.

Načelnik općine Centar Dževad Bećirović jučer nije bio raspoložen za razgovor sa „Glasom Srpske”, a ni njegov pomoćnik za prostorno uređenje Alma Sadović.
Rješenje o rušenju vile „Markezić Korn” potpisala je upravo Sadovićeva.

Na naše pozive nisu odgovarali ni ministar prostornog uređenja u Vladi FBiH Desnica Radivojević i njegov kolega ministar kulture i sporta Salmir Kaplan.

Ni u Rajfajzen banci lizing u Sarajevu na čijem čelu je ravnateljica Belma Sekavić-Bandić nismo mogli dobiti informaciju više.

Na poziv „Glasa” obustavljeni radovi

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je na osnovu Aneksa osam Daytonskog mirovnog sporazuma na dvodnevnom zasjedanju krajem ožujka donijela jednoglasno odluku da stambeno naselje Crni vrh u sarajevskoj općini Centar proglasi nacionalnim spomenikom sa prvim stupnjem zaštite.
Taj nacionalni spomenik čine stambeni objekti sa pripadajućim površinama nastali između dva svjetska rata, kao i područje gdje su ukomponirani objekti poslije Drugog svjetskog rata uklopljeni u izvorni regulacioni plan.

Inka Peršić iz Komisije kazala je da su odmah jučer, poslije poziva iz „Glasa Srpske”, obustavili rušenje vile „Markezić Korn”.

HDZ BiH

Zanimljivost vile „Perinović” iz novije povijesti jeste da je u njoj osnovan HDZ BiH.
- U ovoj kući sam proveo cijeli svoj život. U njoj se rađala povijest u periodu kada se rušio totalitarni režim. U ovoj kući je počelo prvo političko organiziranje Hrvata poslije 1945. godine. U njoj je donesena odluka o osnivanju HDZ-a BiH u Sarajevu. Zamislite ja potomak Srba i moja supruga Hrvatica bili smo domaćini osnivanja HDZ-a u BiH - kaže dr Perinović.

| Glas srpske | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi