RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zlatna groznica u Fojnici

Napisano 02.05.2012. 11:07

Zlatna groznica

Nekadašnji rudnik zlata u Bakovićima kod Fojnice bit će izdan na koncesiju odmah nakon što se usvoji novi federalni zakon o koncesijama

Ovo je potvrdio federalni ministar rudarstva, energetike i industrije Erdal Trhulj uz naglasak da će biti raspisan međunarodni tender. Kompletna dokumentacija već je pripremljena, a koncesiju će dobiti kompanija koja ponudi najviše novca.

Stotine milijuna dolara

- Vrijeme je da i mi počnemo koristiti svoja prirodna bogatstva, da drugi kopaju, a mi da zarađujemo, kaže ministar Trhulj.
Prema svim stručnim analizama i procjenama, u Bakovićima postoji nalazište oko pet tona zlata i puno više srebra. Njihova vrijednost mjeri se stotinama milijuna dolara.
Ovo i nije iznenađujuće otkriće budući da se zna da je u Bakovićima nekad davno postojao rudnik zlata o čemu i svjedoče njegovi ostaci. I danas iz rudnika izlazi voda puna žutog taloga koja ide u rijeku Gvožđanku. Fojničani kažu da je ta voda iznimno ljekovita – skida bradavice i liječi mnoge kožne bolesti.

Stručnjaci kažu da aktiviranje rudnika u Bakovićima nije skupa investicija s obzirom na količine zlata koje krije. Plan Vlade FBiH jest da kompanija koja dobije koncesiju, a ona će biti skupa, investira u obnovu rudnika, istraživanja i na kraju eksploataciju zlata. O zaradi na ovom poslu još se ne govori iako su, kako doznajemo, izvedene neke računice po kojima bi federalna blagajna mogla biti teža za oko stotinjak milijuna dolara godišnje.

Prema povijesnim dokumentima, nekada su u Fojnici radila tri rudnika – Ostružnica gdje se kopalo srebro, zatim Bakovići kao nalazište zlata i rudnik žive Čemernica.

Perači zlata

Rudnik zlata u Bakovićima otvorila su braća Došen 1885. godine, a osam godina kasnije koncesiju su dobili Britanci. Oni su sve do 1936. godine izvlačili zlato kada su rudnik Bakovići zatvorili i napustili fojnički kraj. Međutim, iz rudnika se zlato izvlačilo još tri godine i to je vrijeme čuvene „zlatne groznice“ u Fojnici. Ostalo je zabilježeno da su perači zlata dolazili iz svih krajeva svijeta u Bakoviće i da su se mnogi vratili kući s golemim komadima zlata.

Procjenjuje se da je iz fojničkih rudnika Bakovići i Ostružnica, dok su bili otvoreni, izvučeno oko 2.000 kilograma zlata i oko 7.500 kilograma srebra. Prema procjenama rudarskih eksperata, u jednoj toni rude iskopane u rudniku u Bakovićima nalazi se oko 15 grama čistog zlata! Oni ističu da je u Bakovićima i danas najveće nalazište zlata u jugoistočnoj Europi.

Zanimljivo je da već nekoliko godina jedna tvrtka iz Jajca uporno traži koncesiju na rudnik zlata Bakovići i da je prošle godine od općinskih vlasti Fojnice dobila prethodnu suglasnost. Međutim, konačnu odluku o koncesionaru donijet će Vlada FBiH nakon usvajanja Zakona o koncesijama.

| Dnevni list |


Nema komentara

Anketa

Ustavi