RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zolja dobila pet i pol godina zatvora zbog zločina nad Hrvatima

Napisano 02.05.2012. 10:20

Ratni zločin - Rasema Handanović osuđena zbog zločina u Trusini

Zolja dobila pet i pol godina zatvora zbog zločina nad Hrvatima

 
Sud BiH osudio je Rasemu Handanović zvanu Zolja na pet i pol godina zatvora zbog zločina protiv hrvatskog civilnog stanovništva i ratnih vojnih zarobljenika u selu Trusina u općini Konjic 1993. godine. Handanović je proglašena krivom po optužbi da je u travnju 1993. godine sudjelovala u dobro pripremljenom i isplaniranom napadu na selo Trusina, kojim je rukovodio Nihad Bojadžić zvani Blek, bivši zamjenik zapovjednika Specijalnog odreda za posebne namjene pri stožeru Vrhovnog zapovjedništva „Zulfikar“ Armije BiH.

Kako se navodi u presudi, Bojadžić je prije napada naredio pripadnicima odreda da „nitko u selu ne smije ostati živ“, ne vodeći računa o razlikovanju civilnih i vojnih ciljeva.
„Nakon napada na selo, Nedžad Hodžić zvani „John Wayne“ naredio je strijeljanje zarobljenih pripadnika HVO-a i civila. U strijeljanju je sudjelovala Zolja sa Hodžićem, Edinom Džekom, Mensurom Memićem i ostalim pripadnicima odreda 'Zulfikar', rekla je sutkinja Jasmina Kosović. Tada su ubijena i tri pripadnika HVO-a i troje civila koji su se prethodno predali. Presuda je izrečena nakon što je prihvaćen sporazum o priznanju krivnje koji je optužena postigla sa Tužiteljstvom BiH, a kojim je bila predložena kazna zatvora od pet do šest godina.

Sporazumom o priznanju krivnje Handanović se obvezala da će svjedočiti u suđenjima vezanim za Trusinu. Sa svjedočenjem je započela 30. ožujka na suđenju Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, bivšim pripadnicima Armjje BiH koji su optuženi za ubojstvo 18 civila i četiri vojnika HVO-a u Trusini. Ona je prva žena osuđena za ratni zločin pred Sudom BiH.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi