RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Piletina u BiH najskuplja u Europi!

Napisano 30.06.2013. 11:45
Piletina u BiH najskuplja u Europi!

Prosječna plaća u našoj zemlji za travanj ove godine iznosila je 824 KM, a prema izvještaju Eurostata, za kruh i meso izdvajamo više novca nego Litva, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Albanija, Rumunjska, Poljska i Makedonija.

Mnoge od ovih zemalja imaju veću kupovnu moć, koja je u BiH na razini od 28 posto u odnosu na EU.

Prema ovom izvještaju, u kojem su uspoređivane cijene prehrambenih artikala u 37 europskih država, hrana i piće najjeftiniji su u Bugarskoj, Rumunjskoj i Poljskoj (koje su članice EU) te u Srbiji, Albaniji i Makedoniji, koja se nalazi na samom dnu.

I naša zemlja nalazi se pri samom dnu ove liste, ali s obzirom na naše prosječne plaće, i 30. mjesto u konkurenciji 37 država je previsoko.

Znatne razlike u cijeni hrane, pića i duhanskih proizvoda nisu vidljive samo u izvještaju Eurostata.

Redakcija "Avaza" istraživala je cijene osnovnih životnih namirnica u velikim europskim gradovima te ih usporedila s cijenama u BiH.

Tako je, na primjer, cijena litra mlijeka u BiH (1.50 KM) tri puta viša nego u Varšavi, a kilogram piletine (sedam KM) građani naše zemlje plaćaju skoro najskuplje u Europi.

Kilogram mrkve u našim prodavaonicama dvostruko je skuplji nego u Bruxellsu, a cijena jaja (10 komada) za 40 feninga je viša nego u Rimu.

Pohvalno je, recimo, da je kilogram banana najjeftiniji u Europi (oko dvije KM), ali je zato ulje skuplje nego u Beču.

Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH, smatra da podaci Eurostata nisu nimalo začuđujući te kaže da u BiH 70 posto građana živi na ivici siromaštva.

- Sigurno je da smo na dnu europske ljestvice po životnom standardu. Jedino što bi nam moglo pomoći jeste povećanje broja zaposlenih, odnosno prihoda. Prosječne plaće u BiH su niske, tako da i one proizvode koji su jeftiniji nego u EU, građani nisu u stanju priuštiti - kazala je za sarajevski list Bulić, dodavši da se ne nada da će se BiH i njeni građani lako izvući iz ovog crnila u koje su zavijeni.

U Pokretu potrošača RS smatraju da postoje tri razloga zbog kojih su cijene mnogih prehrambenih proizvoda kod nas više nego u EU.

Kod nas se malo proizvodi, a mnogo uvozi, troškovi od proizvođača do krajnjeg kupca narastu. Osim toga, na malom tržištu velikim uvoznicima je lakše manipulirati cijenama. Produktivnost u EU je daleko veća od naše. Oni koriste suvremene tehnologije u proizvodnji, koje su daleko ispred naših, što, također, utječe na nižu cijenu proizvoda - ocijenio je Dragovan Petrović, tajnik Pokreta potrošača RS.

Iako podaci Eurostata ne najavljuju svjetlije dane BiH, prodavači na gradskim tržnicama su optimistični te predviđaju pad cijena voća i povrća.

Cijene u svibnju i prvoj polovini lipnja su najviše. U ovom razdoblju sve je skuplje za 20 do 40 posto, jer se radi uglavnom o voću i povrću iz uvoza. Već u srpnju na pijacama budu pretežno domaći proizvodi, koji su znatno jeftiniji", kaže Jelenka Anđić, prodavačica na banjalučkoj tržnici.

Najskuplja hrana i bezalkoholna pića su u Norveškoj, a na samom vrhu liste najskupljih zemalja nalaze se i Švicarska i Danska.


Nema komentara

Anketa

Ustavi