RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Srbijanski vojnici u travničkim odorama

Napisano 24.05.2012. 13:54

Konfekcija Borac nakon raskida privatizacijskog ugovora

Srbijanski vojnici u travničkim odorama
 
Strani partneri izbjegavali Borac zbog toga što nisu znali tko je stvarni vlasnik kompanije

Vlada Federacije BiH dala je suglasnost na sporazumni raskid ugovora o kupoprodaji dionica Konfekcije Borac zaključenog između Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH (APF), kao prodavca, i Ortačke grupe radnika i menadžmenta Konfekcije Borac d.o.o. Travnik, kao kupca.

Dvije marke

Raskid ugovora, kako nam je kazao ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Erdal Trhulj, predložila je Agencija za privatizaciju u FBiH i oni vode cijeli ovaj postupak.
Iz APF-a su još ranije poručili da traže raskid ugovora jer kupac nije uložio milijun KM niti je potpisao aneks ugovora kojim se produžava rok za ulaganje. S obzirom na to da su predstavnici ortačke grupe jasno rekli da nemaju novac koji trebaju investirati u Borac, ugovor je raskinut.

Agencija za privatizaciju u FBiH 2003. tvornicu Konfekcija Borac, procijenjenu na oko 35 milijuna KM, prodala je za dvije marke ortačkoj grupi radnika i menadžmenta firme sa tadašnjim direktorom Mehmedom Čorhodžićem na čelu. U ortačkoj grupi bila su 1.882 dioničara.

Do danas, Borac je gomilao gubitke, ostao dužan uplatiti doprinose za radnike te je bio suočen sa otkazivanjem ugovora sa stranim partnerima, tako da je jedini izlaz za kompaniju raskid ugovora.
Direktor Borca Mustafa Dagoja za Oslobođenje je prokomentirao odluku Vlade FBiH rekavši da to, u najkraćem, znači sigurnost za radnike, kupce i poslovne partnere jer kompanija prelazi u vlasništvo Vlade FBiH.

„Vlada je obećala da će našim poslovnim partnerima dati garancije da će sve što dogovore sa menadžmentom poduzeća biti poštovano, također, Vlada podržava program sanacije stanja u Borcu, a na nama je da se prilagodimo suvremenim ekonomskim tokovima“ kazao je Dagoja.
Najvažnije je da će sanacijskim programom biti riješeno pitanje dugovanja prema državi, odnosno dugovi će biti reprogramirani, biće riješeno pitanje zdravstvene zaštite radnika te pitanje titulara.
 
Jedan od razloga zašto su strani partneri odustajali od suradnje sa travničkim poduzećem je to što se nije znalo tko je stvarni vlasnik Borca, svi su bili i nitko nije bio vlasnik.

Lohn poslovi

Sada kada Vlada FBiH stoji iza Borca, Dagoja očekuje nove poslove za ovu kompaniju i upošljavanje do sada upražnjenih kapaciteta. U Borcu trenutačno radi tek trećina zaposlenih ove kompanije.
On je kazao da se trenutno pregovara o lohn poslovima (proizvodnja za poznatog kupca) za dvije velike svjetske kompanije i pregovori su u fazi dogovaranja cijena, količina i rokova isporuke, ali nije mogao otkriti o kojim kompanijama je riječ.

„I postojeći partneri su čekali da vide što će biti s Borcem pa da onda razmotre nastavak suradnje. Trenutno radimo za Pierre Carden, LP Company, pregovaramo o nastavku suradnje sa Oružanim snagama BiH te radimo za vojsku i policiju Srbije. Uglavnom je riječ o lohn poslovima, oko 90 posto, a ostatak radimo vlastite kolekcije za domaće tržište“ kazao je Dagoja.

Iako Vlada nije najavila, direktor Borca je mišljenja da će ona svakako razmotriti i mogućnost imenovanja novog menadžmenta i nadzornog odbora kompanije. 

| Oslobođenje | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi