RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Već postoje potencijalni ulagači za Aluminijevu elektranu

Napisano 04.12.2012. 10:00

# grad Beč kao uzor, moderna termoelektrana

# gotovo 1000 novih radnih mjesta

# Aluminij rješava pitanje opskrbe jeftinom strujom

# snaga 500 MW

# Aluminij troši polovicu, ostalo se izvozi

Kada bude izgrađena termoelektrana u krugu mostarskog Aluminija, kombinat će cjelokupne svoje godišnje potrebe za energijom podmirivati s jednoga mjesta, izjavio je u intervjuu za bosanskohercegovački časopis za građevinarstvo i arhitekturu, m-Kvadrat direktor mostarskog Aluminija Ivo Bradvica.

- Kanimo je graditi na prostoru kojega smo dobili prošlogodišnjim uklanjanjem ratom razrušene Tvornice glinice, na kojem već imamo svu potrebnu infrastrukturu, u smislu prometnice, željezničkoga kolosijeka, vodovodne i elektroenergetske mreže, Aluminijeva 220 kV rasklopišta, kao i dva rasklopišta u vlasništvu Elektroprivrede HZ HB, unutar kruga od oko 3 km. Izgradit ćemo, prema načelu zajedničkoga ulaganja, TE s ultra-superkritičnim parametrima (tlak pare viši od 300 bar, temperatura viša od 560°C), kojima se povećava korisnost, a smanjuje ispuštanje CO2 u zrak, u skladu sa uzusima Evropske unije, istakao je Bradvica.
Dodao je da će Aluminij pristupiti izgradnji elektrane prema modelu ključ u ruke, uza izbor neke od svjetski renomiranih tvrtki na tomu polju.
- Aluminij je glavnim nositeljem projekta, osigurava prostor, ulaznu infrastrukturu i otkupljuje gotovo polovicu ukupne godišnje proizvodnje buduće TE. Jasno, potražnja za drugom polovicom predviđene proizvodnje više je nego evidentna, kako unutar elektroenergetskog sistema BiH, tako i u susjednim državama, u prvomu redu u Republici Hrvatskoj, istakao je Bradvica.
Dodao je da će se finansijski plan zaokružiti uskoro, jer su u toku pregovori s nekoliko ozbiljno zainteresiranih ulagača, najvećim dijelom iz Hrvatske i nekih zapadnoevropskih zemalja.
- Otvoreno smo Elektroprivredu HZ HB, prilikom održavanja Okrugloga stola, kojim je ta kuća slavila dvadesetu obljetnicu svojega postojanja, pozvali da uđe u ovo ulaganje, potpuno uvjereni kako je izgradnja TE i od njihovog strateškog interesa, jer bi EP HZ HB tek s termoelektranom stekla prijeko potrebnu stabilnost. Nadamo se njihovom odgovoru, tačnije nekoj konkretnoj reakciji Vlade FBiH koja je većinskim vlasnikom te elektroprivredne kuće i valjda želi njezin razvoj, istakao je Bradvica.
Dodao je da je sada suviše rano govoriti o početku izgradnje.
- Čeka nas čitav niz koraka, nakon što zaokružimo finansijski plan odnosno dogovorimo partnerstva s ulagačima, poput niza obaveznih odobrenja koje treba dobiti, javnih natječaja koje treba provesti, i sl.. No, jednom kada izgradnja otpočne, predviđene su četiri godine za dovršenje svih radova, rekao je Bradvica.
Godišnja količina potrošnje ugljena procijenjena je na 1,5 miliona t, a uvozni put bio bi preko Luke Ploče. Ugljen bi se dovozio brodovima. Za potrebe skladištenja ugljena, predviđena je i izgradnja silosa za ugljen, a cjelokupan bi se postupak prijevoza i uskladištenja ugljena odvijao u zatvorenom prostoru, bez ikakovih utjecaja na zrak i okoliš, dodajući da će biti upotrijebljena najsavremenija oprema na tom području, o jednakomu modelu kakov postoji usred Beča.

Ministrova podrška

Ministar energetike, rudarstva i industrije u Vladi FBiH Erdal Trhulj dao je punu potporu Aluminijevoj namjeri o izgradnji termoelektrane na ugalj unutar tvorničkoga kruga.- Izgradnja svake termoelektrane u FBiH, usklađena s propisima Evropske unije, dobrodošla je i može samo doprinijeti jačanju elektroenergetskoga sektora u FBiH - kazao je Trhulj u dnevniku FTV-a, u subotu, 1. decembra 2012. godine, odgovarajući na novinarski upit o toj temi.
U objavljenom prilogu navodi se kako ministarstvo u načelu nema ništa protivu izgradnje elektroenergetskih sistema koji bi omogućili dvjema elektroprivredama veći plasman na stranim tržištima.
Takvo stajalište mjerodavnog entitetskog ministra svakako je snažan vjetar u leđa ovomu strateškom Aluminijevom projektu od sudbinskoga značenja, navodi se u informaciji iz Aluminija.

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi