RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Za što je BiH bacila novac?

Napisano 02.04.2013. 09:50
Za što je BiH bacila novac?

"Željeznice BiH" su proteklih godina potrošile oko 75 milijuna eura na moderne vlakove koji ne prometuju, piše "Dnevni avaz". Prema navodima sarajevskog lista, BiH se sa dotrajalim prugama, na kojima najviša prosječna brzina dostiže oko 60 kilometara na sat, odlučila za nabavku modernih vlakova koji mogu ići čak do 240, odnosno 160 kilometara na sat i predviđeni su za prometovanje na modernim prugama.

Obje multimilijunske investicije o trošku građana BiH pokazale su se kao potpuni promašaj, što je za "Dnevni avaz" potvrdio i ministar prometa i komunikacija Federacije BiH Enver Bijedić.

"Apsolutno je bila nepotrebna i besmislena kupovina, kako 'Talgo' vlakova tako i 'Končar' vlaka. No, suština cijele ove priče jeste da svi ti skupocjeni vlakovi još nisu ni isplaćeni. 'Končar' ćemo uskoro vratiti, ali šta da radimo s 'Talgo' vlakovima, koji su koštali više od 130 milijuna maraka (66 milijuna eura)? Da nam ih vlada Španjolske da besplatno i odrekne se ostatka duga, mi od njih nemamo nikakve koristi", kaže Bijedić.

"Dnevni avaz" podsjeća da su predstavnici "Željeznica FBiH" i hrvatske kompanije "Končar" potpisali 2008. godine ugovor o kupovini niskopodnog elektromotornog vlaka "Končar", čija je cijena je iznosila 5,3 milijuna eura.

Vlak je prošle godine prometovao svega nekoliko mjeseci, nakon čega se, kako su potvrdili iz "Končara", prilikom nestručne vožnje osoblja "Željeznica FBiH" pokvario u depou u Rajlovcu. Vlada FBiH nedavno je dogovorila povrat vlaka, ali sada će njegova cijena, umjesto 10 milijuna KM, biti svega dva milijuna kada se obračuna cijena njegove amortizacije.

Za nabavku devet "Talgo" garnitura za "Željeznice FBiH" 2009. godine potpisan je kreditni ugovor s vladom Španjolske vrijedan 66,7 milijuna eura. Prvi "Talgo" vlakovi su u BiH stigli 2010. godine i od tada se nalaze "parkirani" u hangarima i na prugama "Željeznica FBiH", gdje skupljaju prašinu.

Ministar Bijedić kaže da Vlada FBiH nema sredstava za uvođenje "Talgo" vlakova u promet u BiH jer je takva investicija preskupa. "Za uvođenje 'Talgo' vlakova na bosanskohercegovačku prugu potrebno nam je pet milijuna eura. Suština je da nikada nismo dobili ni službene dozvole za prometovanje 'Talgo' vlakova. Već ranije sam govorio da smo džaba bacali pare, sklapali ugovore za investicije koje nam ne trebaju", ističe Bijedić.

bljesak.info 


Nema komentara

Anketa

Ustavi