RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Danska škola nogometa - zajednička priča tri i više naroda

Napisano 24.08.2017. 23:03

Općina Orašje može biti ponosna na svoju tradiciju sudjelovanja u Danskoj otvorenoj zabavnoj školi nogometa. Jedina je općina u državi koja je sudionik svih 20 godina od kada traje škola. U ratom porušenoj zemlji, u ljeto 1998.godine, u sklopu projekta u samo 12 gradova, u to vrijeme proglašenih kao Otvoreni gradovi iz oba BiH entiteta, općina Orašje je draga srca bila domaćin i u svoje okrilje primila djecu iz susjednih općina u RS. Projekt ima internacionalni sportski karakter i održava se pod pokroviteljstvom UEFA-e. Napredovao je ogromnim koracima, pa je tijekom 2000. godine proširen na Makedoniju, gdje su također boravila djeca iz Orašja, a zatim i na Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo i desetine drugih zemalja, javlja Radio Orašje.

I ovog ljeta, 20-tu godinu za redom, dječaci i djevojčice iz nogometnih klubova općine Orašje pet dana se druže s vršnjacima iz susjedne općine Šamac i u zajedništvu, kroz igru, zabavu i prijateljstvo provode kompletnu ideju projekta Danska otvorena škola nogometa. Cilj projekta je, kako ističe Omer Nurkić lider škole, da se djeca uzrasta od 6-13 godina upoznaju, igraju i zabave na više načina. Kroz pet dana rada, više od 200 djece prva dva dana bili su dragi gosti u Šamcu, zatim su jučer trenirali u O.Luci, danas su radili na travnjaku u Orašju i sutra na bazenima zajednički zatvaraju projekt za ovu godinu. Voditelj škole Omer Nurkić je istaknuo ponos i sreću što se projekt Danske škole nogometa vratio u Orašje, dakle tamo gdje je i započeo, jer općina Orašje je u projektu od njegova začetka. -U proteklih 20 godina kroz ovaj projekt je prošlo više od 5000 djece i preko 100 trenera i lidera. Poseban značaj u svemu je da nekoliko dječaka iz prvih godina škole danas uspješno nastupaju u klubovima Premijer lige BiH. Kroz Dansku školu nogometa je afirmiran veliki broj djevojčica da se počnu baviti nogometom i vjerujte, nisu ništa manje vrijedne od muških. Posebno smo ponosni da je škola stvorila zajedničku priču između tri i više naroda, naglasio je Nurkić.

Danska škola nogometa je kroz proteklih 20 godina u Orašju imala punu potporu organa vlasti, općine Orašje, Županije Posavske, te osobito NSPŽ i Športskog saveza općine Orašje. Na završetku jubilarne 20. Danske škole nogometa, polaznike i njihove trenere u Orašju posjetio je načelnik općine Stanko Vincetić, te izrazio ponos i zadovoljstvo odzivom velikog broja djece. Njegov dolazak i prisutnost pokazuje ozbiljnost projekta, ali i potporu načelnika i same općine kroz sve ove godine. Čestitao im je na uspješno završenoj školi i naglasio.- Ja sam oduševljen ovom slikom. Vidjeti 200 mlade djece na travnjaku je očaravajuće iskustvo. Ovo je veliko bogatstvo i uvjeren sam da će ovaj projekt još dugo potrajati. Kao novi načelnik, ja sam sljednik podrške općine ovome projektu i ponosan sam na to.  Ovo je multinacionalni i multikulturalni  projekt organiziran u suradnji sa svjetskim i europskim nogometnim organizacijama FIFA i UEFA koji sve ovo prate i promiču zbližavanje djece. U svakom slučaju nastavit ću podržavati ovaj projekt i općenito rad s mladima u sportu, naglasio je načelnik općine Orašje Stanko Vincetić kojem su na rastanku djeca poklonila zahvalnicu i nogometnu loptu s potpisima svih polaznika škole nogometa.

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi